Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tejfogak a baba jövőbeni egészségéről árulkodnak

Posted by Suggestor - 2015. április 17. péntek

Brit archeológusok vizsgálták először a 19. századi temetőkben nyugvó gyermekek és felnőttek fogait: az írországi éhínség  áldozatainak, illetve azoknak a fogait, akik az éhezés elől Londonba menekültek.
A fogak biokémiai összetétele az anyaméhben alakul ki, illetőleg a kisgyermek korai éveiben. Nemcsak az anya egészségi állapotáról adnak hírt, de a még éveken át életben maradt, illetve a korán meghalt csecsemők egészségi állapota közötti különbségről is.
A Bradfordi Egyetem kutatócsoportja most  az elmúlt években született gyermekek fogain teszteli az elméletet: hogyan lehet megjósolni a felnőttkori egészségproblémákat a tejfogak vizsgálatából.
Dr. Julia Beaumont kutatásvezető így magyarázza:
„Tudjuk, hogy az anya stressze és rossz táplálkozása – mind a terhesség alatt, mind a szülés után – hatással van a gyermek fejlődésére. A múltban ez azt jelentette, hogy a gyermek nem maradt életben, most inkább azt jelenti, hogy a gyermeknek nagyobb lesz a kockázata az egészségproblémákra későbbi, felnőtt életében. Van, amikor nyilvánvaló jelei vannak az anyai stressznek – például az alacsony születési súly – , de ez nem mindig áll fenn. Egyszerűen, a tejfogak összetételének elemzésével – amelyek amúgy is kihullanak – megállapítható, milyen jövőbeni egészségkockázatokkal kell számolni.”
A csontban és a fogakban a szén- és nitrogén izotópok szintjéből, illetve ezek egymáshoz való viszonyából kiolvashatjuk magát a táplálkozást. A bébi fogából az anyáét a terhesség idején és közvetlenül a szülés után. De már az első állandó őrlőfog a születés körüli időszakban alakul ki és ez meg is marad felnőtt korra is. A fogak minden egyes rétege az anyaméhtől a csecsemő négy hónapos koráig szóló időszak terméke, össze lehet kapcsolni a baba életének periódusaival.
A nitrogén izotóp szintje magasabb a fehérjedús étrenden élő embereknél, így az anyatejjel táplált babáknál, és alacsonyabb a vegetáriánus diétán élőknél.
Viszont az írországi éhezés áldozatainál egy zavaró tényezőt fedeztek fel: azok a csecsemők, akiknél magasabb volt a nitrogén izotóp szint születéskor, nem érték meg a felnőttkort. Azok maradtak életben, akiknél alacsonyabb – és stabilabb – nitrogén izotóp szintet figyeltek meg.
Dr. Beaumont úgy véli, „abban a korszakban a legtöbb babát szoptatta az édesanyja. De ha a várandós, illetve szoptató anya alultáplált, a saját szöveteit bontja el, hogy a gyermekét táplálni tudja. Úgy véljük, ez az oka a magasabb nitrogén izotóp szintnek, amit a 19 századi temetőkben találtunk.
Az éhező anyáktól született és általuk táplált babák nem kaptak meg minden szükséges tápanyagot, valószínűleg ezért haltak meg.”
Dr. Beaumont és munkatársai most a jövőnek dolgoznak: 13 500 gyermeknek, akik 2007 és 2010 között születtek, megvizsgálták a fogait, és követik egészségi állapotukat egészen felnőttkorukig.
A kutatásvezető reméli, hogy képesek lesznek összefüggésbe hozni a nitrogén és szén izotóp szintet az anya kórtörténetével – és a gyermek jövőbeni egészségével.
„Nincs más olyan szövet a szervezetben, amit vizsgálhatnánk, ami magán hordja a születés előtti és a kora gyermekkori stresszt. Ha ki tudjuk mutatni, hogy a tejfogak az élet első hónapjainak stresszmarkerei, fontos indikátort nyerünk a jövőbeni egészségkockázatokra: például cukorbetegségre és szívbetegségre.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-04/uob-vbt041615.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A tejfogak a baba jövőbeni egészségéről árulkodnak”

  1. uniohid said

    “A fogak minden egyes rétege az anyaméhtől a csecsemő négy hónapos koráig szóló időszak terméke…”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s