Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az önmegerősítés fokozza a szorongók teljesítményét

Posted by Suggestor - 2015. április 19. vasárnap

„Vannak olyan helyzetek az életünkben, amikor a teljesítményünk nem éri el képességünk szintjét. Legyen szó tesztről vagy más teljesítményről, valami visszahúz bennünket. Ezekben a  szituációkban a teljesítményünk egyenesen arányos lesz az elvárásunkkal” – mondja Sonia Kang, a kutatásvezető.
Három kísérletet végeztek, azért, hogy mérjék a teljesítményt olyan szituációkban, amikor nyomás alatt vannak a résztvevők.
Az eredmény: amikor a résztvevőknek hatalmuk volt, jobban teljesítettek nyomás alatt, amikor kiszolgáltatottak, hatalom nélküliek voltak, rosszabbul teljesítettek nyomás alatt.
Az önmegerősítés azonban segített: kiegyenlítette a szintet, csökkentette a hatalombeli különbséget.

Olyan dolgokra kell gondolni, amit jónak tud önmagáról. Mindenkinek megvan a képessége, hogy jól csinálja meg a dolgokat. Abban van nagy különbség közöttünk, hogyan tudunk megfelelni nyomás alatt” – magyarázza Kang, aki szervezeti magatartás és humán erőforrás menedzsment tanársegéd a Torontói Egyetemen.
Az első kísérletben 134 résztvevőt (60 százalékuk volt nő) azonos nemű párokba osztottak: munkaerő-toborzó és álláskereső feladatot kaptak, tárgyalniuk kellett bérről, szabadságról. A nyomást úgy fokozták, hogy a résztvevők felének azt mondták, hogy felmérik vele a tárgyalási képességüket. A társaság másik felét megnyugtatták, hogy a tárgyalási stratégiát tanítják nekik.
Az álláskeresők – akik alacsonyabb hatalmi pozícióban voltak – lényegesen rosszabbul teljesítettek nagy kockázat mellett, mint a másik csoport, akinek alacsony volt a kockázata – ‘tanulta a tárgyalási stratégiát’.

A munkaerő-toborzók viszont – akik hatalmi pozíciót töltöttek be -, jobban teljesítettek nyomás alatt, mert a kezdeti siker-elvárásuk nagyobb volt.
A második kísérletben 60 férfi hallgatót párosítottak egymással, egyikük volt az eladója, a másik a megvásárlója egy biotechnológiai üzemnek. Az eladó volt hatalmi pozícióban, jobban tudta képviselni az érdekeit nyomás alatt, magasabb eladási árat ért el, míg a vevő rosszabbul teljesített.

Az utolsó kísérletben ugyanazt a biotechnológiai üzem-eladási feladatot használták, csak itt most 33 férfi párossal és 11 női párossal, és minden résztvevőnek azt mondták, hogy a gyakorlat során felmérik a tárgyalási képességüket, előléptetés céljából.
A tárgyalás előtt a társaság felének 5 percen át le kellett írniuk saját, legfontosabb tárgyalási képességüket, a társaság másik felének a legkevésbé fontos tárgyalási képességüket.
Azok a vásárlók, akik a pozitív önmegerősítést végezték el előzőleg, jelentősen jobban teljesítettek a tárgyalás során, alacsonyabb áron vették meg a biotechnológiai üzemet.
Az önmegerősítés, ha leírjuk, hatékonyabb, mint ha csak elgondoljuk, de mind a két módszer segíthet, állítja Kang.
A megmérettetés előtt az alkalmazásra váró leírhatja vagy átgondolhatja, melyek az ő legjobb munka-képességei. Ha a családunkra gondolunk – vagy arról írunk – vagy más pozitív tulajdonságokról, amelyek nincsenek összefüggésben a szituációval, az is jó: növeli az önbizalmunkat és a teljesítményünket.

„Ne feledjék: amikor alacsony az elvárásunk a teljesítményünk iránt,  az alacsony elvárásoknak igyekszünk megfelelni, igyekszünk beteljesíteni az elvárásokat. Az önmegerősítés az útja a veszély semlegesítésének.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-04/sfpa-smc041315.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s