Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Itt az UltraHaptikus Rendszer, ami érintés nélkül stimulálja a kéz különböző részeit, különböző érzelmeket keltve

Posted by Suggestor - 2015. április 21. kedd

A Sussex-i Egyetem kutatói fejlesztették ki az UltraHaptikus* rendszert arra a célra, hogy különböző érzelmeket – például megelégedést, boldogságot, szomorúságot, izgatottságot, félelmet – közvetítsen a kéz különböző részeire, érintés nélkül.

*haptikus – tapintáson alapuló
Például egy rövid, éles levegőlökés a hüvelykujj, a mutatóujj és a tenyér középső része irányába izgatottságot kelt, míg a kézhát és a kisujj környékének lassú stimulálása a szomorúság érzetét hozza létre.


Dr. Marianna Obrist kutató-informatikus szerint a találmánynak nagy jövője van az emberi kommunikációban. (A találmányt ma, április 21-én mutatják be egy Dél-Korea-i konferencián.)
„Képzeljünk el egy házaspárt, akik éppen veszekedtek munkába indulás előtt. Az asszony az értekezleten egy finom, gyöngéd érintést érez, amelyet a karkötője közvetít a tenyere közepe felé. A jóleső érintéssel a párja azt üzeni, hogy nem haragszik rá” – fejtegeti Dr. Obrist.
De elképzelhető hasonló megoldás a szülő és a gyermek között is, illetve ezzel lehetne gazdagítani távolban lévő szeretteinkkel való telefonos-kamerás beszélgetést.
„Akkor is hasznos, ha egy ember sok emberrel kommunikál: egy klubban a táncolók feltartják a kezüket, hogy fogadják a haptikus stimulálást, ami felfokozza az érzelmeiket, az izgalmat.”
A kutató 1 millió fontot kapott az Európai Kutatási Tanácstól ötéves kutatásfejlesztési projektjére, hogy kiterjeszthesse a kutatást az ízekre és a szagokra is – az érintésen kívül.
„Viszonylag hamar képesek leszünk kifejleszteni a 9-dimenziós tévét vagy számítógépes játékokat, amelyek az érzelmek keltésén kívül ízérzeteket is felidéznek” – mondja Dr. Obrist. „Hosszabb távon pedig az érzékszervi betegségekben szenvedőknek nyújthatunk segítséget, például az ízérzékelés hiányában szenvedőknek, akik teljes mértékben el vannak hanyagolva.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-04/uos-tct042015.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: