Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Csontvázunknak majdnem olyan kiterjedt információs rendszere van, mint az agyunknak

Posted by Suggestor - 2015. április 22. szerda

A Monash Egyetem és a St. Vincent Orvosi Kutatóintézet (Melbourne) kutatói első ízben kísérelték meg kiszámítani az emberi csontváz csontsejtjeinek (oszteocitáinak) számát és kapcsolódási pontjait a matematikai modellezés és modern képalkotási eljárások segítségével, azért, hogy a csontrendszer betegségeit, például az oszteoporózist (a csontritkulást) megfelelőbben tudják kezelni.
Az oszteociták a csontokban élő sejtek, amelyek hosszú ‘ujjaikkal’ behálózzák a szöveteket és összekötik egymással a sejteket. Fontos szerepet játszanak a csontok mechanikai igénybevételének érzékelésében*, a csontszövet megújulásában és a véráram kalciumszintjének szabályozásában.

*Az oszteociták, azaz a csontsejtek többek között mechanikai érzékelőként is működnek. Mechanikai nyomás, húzó- és nyíróerők hatására a csontsejt és a csontépítő sejt-rendszer fokozottan kezd működni, utasítják a csontfalósejteket, hogy építsék le a csontszövetet, aminek a csont átépítése, megerősítése a célja. (http://www.50plusz.hu/articles/Csontegeszseg?aid=20020828102337;p=1)

Nehézséget okoz azonban a csontsejtek közvetlen tanulmányozása, mert nehezen hozzáférhető helyen, a kemény csontban élnek.
„Kiszámítottuk a matematikai modellel, hogy az emberi csontváz hozzávetőleg 42 milliárd oszteocitát tartalmaz, ami hatszorosa a Föld népességének” – magyarázza Dr. Pascal Buenzli matematikus.

„Az oszteocita sejtek dendrit-nyúlványait – ‘ujjait’ – vizsgálva a matematikai modellel, figyelemre méltó mennyiségű, 23 trillió kapcsolódást kaptunk a csontsejt hálózaton belül, az emberi testben.
Az emberi agyban lévő 86 milliárd idegsejthez hasonlóan, a csontsejtek is kicserélik egymás között az információt – például arról, ha a váz gyenge és javításra szorul.”
A kutatótárs, Natalie Sims professzor hozzáfűzi: „Ezek a mérések arra engednek következtetni, hogy a csontváz sokban hasonlít az agyra – a hasonló számú, egymással kapcsolatban lévő lévő sejttel. Keveset tudunk egyelőre arról, miért van szüksége a csontvázunknak ilyen komplex hálózatra, és arról is, hogyan kommunikálnak az oszteociták, de kutatásunkkal nagy lépést tettünk előre a csontváz-rendellenességek, mint az oszteoporózis gyógyításában.”
Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/292601.php

Reklámok

2 hozzászólás to “Csontvázunknak majdnem olyan kiterjedt információs rendszere van, mint az agyunknak”

  1. Sándor said

    Nagyon izgalmas! Én eddig úgy képzeltem a csontjaimat, mint egy jól felépített, erős és rugalmas, de élettelen vázat. Ehhez képest pedig inkább tűnik ez is egy szervnek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s