Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Amikor a tinédzserek autót vezetnek…

Posted by Suggestor - 2015. április 23. csütörtök

Az Illinois Egyetem (Urbana-Champaign) kutatói bemutatják a tizenévesek kockáztató vezetési stílusát, azt, mi történik eközben a serdülők agyában, és azokat a tényezőket, amelyek hatására módosítanak kockázatvállaló vezetési stílusukon.
14 éves serdülők szimulátoron vezettek, miközben a kutatók vizsgálták a vér-átáramlást az agyukban. Két kísérletet végeztek: az egyikben a tizenéves vezető egyedül volt, a másikban az édesanyja mellette ült és figyelte.
A vezetési feladatot a Temple Egyetem pszichológia professzora fejlesztette ki, ő úgy találta, hogy ha a tinédzser vezető mellett vele egyidős társai ülnek, az lényegesen fokozza benne a kockázatvállaló hajlamot, mondja az Illinois Egyetem pszichológia professzora, Eva Telzer.
„Azt szerettem volna megtudni, nem tudnánk-e csökkenteni a kockázatvállalást, például azzal, hogy az egyik szülőt ültetjük a serdülő mellé.”
Telzer és munkatársai megfigyelték, hogy amikor a tizenéves egyedül vezetett, a kockázatvállalást jutalmazásnak észlelte. A vér a ‘jutalmazási központ’, a ventrális striatum felé kezdett áramlani az agyban, amikor a vezető sárga jelzésnél robogott át az útkereszteződésen.
Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a ventrális striatum, a jutalmazási központ érzékenyebb a jutalomra serdülőkorban, mint bármely más fejlődési periódusban, magyarázza Telzer.
„Az anya jelenléte azonban eltörölte a ventrális striatum kockázatvállaló hajlandóságát. Ez azt jelentette, hogy a kockázat nem volt többé jutalom – az anya jelenlétében” – mondta Telzer.
A fiatalok gyakrabban léptek a fékre a sárga jelzésnél az anyjukkal az oldalukon, mint amikor egyedül voltak.
„55 százalékról 45 százalékra csökkent a kockáztató választásuk, amikor az anyjuk figyelte őket. Ez nagy hatást jelent.”
A másik agyterület – a homloklebeny – akkor lépett működésbe, amikor a féket nyomták, de ez csak akkor működött, amikor az anyjuk figyelte őket. A homloklebeny a magatartás szabályozó terület, a kognitív kontroll.
„Amikor biztonságos döntést hoztak, azt választották, hogy megállnak az útkereszteződésben, ahelyett, hogy átrobognának, a homloklebeny aktiválódott. De csak akkor lett aktív a homloklebeny, ha a mama is ott volt…
A homloklebeny – a viselkedést ellenőrző központ – és a ventrális striatum vagy jutalmazási központ azok a fő területek, amelyek a serdülők kockázatvállaló viselkedésében szerepet játszanak, magyarázza Telzer.  „Kifejlett ellenőrző központ hiányában a serdülők hajlamosabbak kockáztatni.
A szülő jelenléte megváltoztatja a serdülő gondolkodását a kockázatról.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-04/uoia-sti042215.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.