Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Bebizonyosodott: a finom porrészecskék hosszú távon károsítják az agyunkat

Posted by Suggestor - 2015. április 24. péntek

A finom porrészecskéknek (PM2,5) való kitettség – hosszabb idő után –  észrevehető strukturális változást okoz az agyban, ami megelőzi a kognitív romlást és az agykárosodást – írják a kutatók az Amerikai Szívgyógyászok Szövetségének folyóiratában, a Stroke-ban.
A 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű porrészecskék a leggyakoribb és legveszélyesebb típusa a légszennyezésnek. Forrása főként az autók kipufogógáza, a fa és a szén elégetése.
„A hosszú távú expozíció káros hatást mutatott, még alacsony szinten is, különösen az idősebb embereknél, még azoknál is, akik máskülönben relatíve egészségesek voltak” – mondja Elissa H. Wilker (Beth Israel Deaconess orvosi kutatóközpont és a Harvard Közegészségügyi Egyetem), kutatásvezető.
Közel ezer felnőttet vizsgáltak a Framingham-utódok kutatásban, akik viszonylag egészségesek voltak, mentesek a sztróktól és a demenciától. A kutatás résztvevői Boston körzetében, New Englandon és New York-ban éltek – olyan területeken, ahol a levegő szennyezettségének szintje az Egyesült Államok, illetve a világ más részeihez képest alacsony.
1995 és 2005 között mágneses rezonanciás felvételt készítettek a kutatók a résztvevők agyáról, hogy meghatározzák a levegő szennyezettségének hosszú távú hatását az agy szerkezetére.
Úgy találták, hogy ha 2 mikrogramm/köbméter értékkel növekszik a PM 2,5 szennyezettség, az 0,32 százalékkal csökkenti a teljes agytérfogatot, és 46 százalékkal növeli a rejtett agyi infarktus kockázatát – ami a ‘néma sztróknak’ egy válfaja.
„Az összefüggés nagyságáról annyit, hogy az agytérfogat csökkenés hasonló ahhoz, amit egy év öregedés alatt megfigyelhetünk.”
A struktúrában végbemenő változás és az agy méretének csökkenése az öregedéssel összefüggő atrófia – agysorvadás –  jelei.
„Megfigyeltük, hogy azok az emberek, akik nagyobb légszennyezettségű területen élnek, kisebb agykérgi területtel rendelkeznek, és nagyobb valószínűséggel vannak nekik kisebb agyi infarktusra utaló jeleik.”
A kis infarktusok tipikusan az agy mélyebb rétegeiben történnek, és rosszabb kognitív funkciót (rosszabb memóriát, tanulási képességet) és  demenciát (elbutulást) kötnek hozzájuk. Általában úgy gondolják, hogy az infarktusok a kis-erek betegségét tükrözik.
A finom porrészecskék több embert érintenek, mint bármely más levegőt szennyező anyag – az Egészségügyi Világszövetség szerint. A PM2,5 mélyen behatol a tüdőbe, és hozzájárul az artériák beszűküléséhez is.
Kutatásunk eredményei egybevágnak az ezt megelőző kutatásokkal, amelyek összefüggést mutattak ki a hosszú távú expozíció, a főútvonalakhoz közeli lakás és sztrók bekövetkezésének ideje, illetve a rosszabb kognitív funkció között, mondja Wilker.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-04/aha-let042015.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: