Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A chili paprika ígéretesnek tűnik a májkárosodás kivédésében

Posted by Suggestor - 2015. április 25. szombat

A chili paprika naponta fogyasztásával – a kapszaicin, a paprika hatóanyaga révén – meg lehet állítani a májkárosodást és a máj hegesedését – erről beszéltek kutatók a Nemzetközi Májkongresszuson (International Liver Congress), Bécsben.
A kutatók úgy találták, hogy a kapszaicin csökkentette az ún. stellate sejtek aktiválódását az egérkísérletben. A hepatikus stellate sejtek (HSC) az a sejttípus, amelyik a májfibrózist – a hegesedést – okozza.
Az egereket két csoportra osztották: az egyik csoportnak elkötötték az epevezetékét, ami az epe felgyülemléséhez és fibrózis kialakulásához vezetett, és három nappal utána kapszaicint adagoltak a takarmányukhoz.
A másik csoportnak egy májkárosító méreganyagot – széntetrakloridot – adtak, és utána kapszaicint.
A kapszaicin részlegesen javított az elkötött epevezetékű egerek májának állapotán, és megakadályozta a májkárosodás előrehaladását.
A széntetrakloriddal kezelt egerek esetében a kapszaicin megvédte a májukat a károsodás továbbfejlődésétől, de nem csökkentette a már kialakult fibrózist.
Az eredmények további vizsgálatot igényelnek a kapszaicin kezelésre és megelőzésre való alkalmasságára vonatkozóan, mondják a kutatók.
A kongresszus április 22-től 26-ig tart. A Májkutatók Európai Szövetsége – European Association for the Study of the Liver – tette közzé az ismertetést.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-04/eaft-cph042215.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s