Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Már a hat hónapos baba is használja az okostelefont

Posted by Suggestor - 2015. április 26. vasárnap

A babáknak több, mint az egyharmada képes manipulálni az okostelefont és a tabletet – azelőtt, hogy megtanulna járni vagy beszélni. Egy éves korára hét baba közül egy legalább egy órán keresztül használja ezeket az eszközöket – áll az Amerikai Pediátriai Akadémia éves közgyűlésén, április 25-én bemutatott kutatásban.
Az amerikai gyermekgyógyászok lebeszélik a szülőket a szórakoztató média – a televízió, számítógép, okostelefon, tablet – használatáról a gyermek 2 éves koráig. De kevés az ismeretünk arról, tulajdonképpen mikor kezdik el használni gyermekeink a mobil eszközöket.
Az Einstein Healthcare Network gyermekgyógyászati részlegének kutatói kidolgoztak egy 20 kérdésből álló kérdőívet, amely megtudakolja, mikor voltak először kitéve a kicsinyek a médiáknak, és hogyan használják őket.
A gyermekek szüleit alacsony jövedelmű, kisebbségi közösségekből toborozták: megkérdezték, milyen média eszközök vannak háztartásukban, megkérdezték a gyermekek életkorát a médiának kitettség kezdetén, a használat gyakoriságát, az használat típusát, és azt is, hogy a gyermekgyógyászukkal megbeszélték-e az eszköz használatát.
370 szülőtől érkezett válasz, 74 százalékuk afro-amerikai, 14 százalékuk spanyol-ajkú volt, és 13 százalékuknak nem volt középiskolai végzettsége sem.
A média mindenütt jelen volt: 97 százalékuknak volt tévékészülékük, 83 százalékuknak tabletjük, 77 százalékuknak okostelefonjuk és 59 százalékuknak internet-elérésük.
Meglepően nagy számban voltak kitéve a média-eszközöknek az 1 évnél fiatalabbak: 52 százalékuk nézte a tévét, 36 százalékuk érintette és mozgatta a képernyőt, 24 százalékuk felhívott valakit, 15 százalékuk használta az app-okat, és 12 százalékuk játszott videojátékokat.
2 éves korára a legtöbb gyermek már használta a mobil eszközöket.
Hilda Kabalit, a vezető szerzőt, az Einstein Healthcare Network gyermekgyógyászati részlegének orvosát ugyancsak meglepte az eredmény:
„Nem vártuk volna, hogy a gyerekek már 6 hónapos kortól használják az eszközöket. Több gyermek 30 percen át is a képernyő előtt ült.”
A szülők 73 százaléka megengedte a gyermekének, hogy játsszon a mobil eszközökkel, amíg ő elvégzi a házimunkát, 60 százalék addig, amíg elugrik egy rövid időre, 65 százalék a gyerek megnyugtatására, 29 százalék a gyerek elaltatására.
Az idő, ameddig játszhattak a mobil eszközökkel, a kor függvényében nőtt: 2 éves korban még 26 százalékuknak engedték meg, 4 éves korukban már 38 százalékuknak, hogy legalább egy órát használhassák az eszközöket.
A kérdésre, hogy mit mondott a gyermekgyógyász az eszközhasználattal kapcsolatban, csak a szülők 30 százaléka válaszolta, hogy megbeszélte a dolgot vele.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-04/aaop-bay041715.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: