Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Bátor tücsöknek rövidebb az élete – a személyiség befolyásolja az élettartamot

Posted by Suggestor - 2015. április 27. hétfő

Az, hogy hogyan viselkedünk kockázatos szituációkban, az egyéniségünkön múlik. Személyiségvonásai – másoktól megkülönböztető jegyei – vannak embernek, állatnak egyaránt, és azok közvetlenül befolyásolják az élettartamot.
A Max Planck Intézet Ornitológiai részlegében (Seewiesen-ben), a kutatók első ízben találtak személyiségbeli eltéréseket a szabadon élő mezei tücsök-népességben.
A kockázatvállalásra hajlamos példányoknak magasabb volt a halandósága, mert gyakrabban maradtak kívül a lyukon, ahol könnyen felfedezheti őket a ragadozó. A félénk egyedekkel még a kutatók sem gyakran találkoznak, ami el is torzíthatja a kutatásokat.
Az állatok, akárcsak az emberek, eltérő személyiséggel rendelkeznek, amit részben a gének, részben a környezetük alakít ki.
A személyiségen azt értjük, hogy az egyedek következetesen félénkebbek vagy bátrabbak, óvatosabbak vagy agresszívebbek a többiekhez viszonyítva.
Az utóbbi évtized folyamán különböző személyiségjegyeket fedeztek fel a kutatók több, mint 100 állatfajnál, ezek összefüggésben voltak az egyedek fontos életeseményeivel: a szaporodásban elért sikereikkel és az élettartamukkal.
A Niels Dingemanse vezette kutatásban a vadon élő mezei tücskök személyiségét és túlélését vizsgálták a kutatók, egy 120 négyzetméteres, bekerített réten. A tücsök-lárvákat egyenként megjelölték, és figyelték őket, amíg elérték a felnőtt kort, hogy tanulmányozzák egyéni viselkedésüket és élettartamukat.
Megfigyelték például, mekkora közelséget érez már veszélyesnek, mikor menekül a tücsök a lyukba – egy természetes ragadozót utánzó fadarabbal, amit a tücsök közelébe helyeztek. Mérték a távolságot a ragadozótól, amikor a tücsök visszavonult föld alatti járatába.

Mérték a maximális távolságot is, amennyire elmerészkedett a tücsök a lyuktól: ezek fejezték ki a személyiségét.

A viselkedés bátorsága következetesen változott a tücskök között – ez bizonyította, hogy van személyiségük.
A bátor tücsköknek rövidebb volt az élete, nagyobb a halandósága, valószínűleg azért, mert gyakrabban estek a madarak és a cickányok prédájául, mint óvatosabb társaik.

A bátor tücsköket a megfigyelő kutatók is könnyebben fedezték fel – ez fölfedi magasabb mortalitásuk mechanizmusát: a ragadozóknak is könnyebb volt felfedezni őket.
A kutatók annak igazolására, hogy nem tévesztették szem elől a félénk tücsköket, elkerítették a járatokat, és megismételték a méréseket.
„A bátor és a félénk tücskök közötti különbséget tekintetbe kell majd venni azoknál a kutatásoknál, amelyek a személyiség és a fittség közötti összefüggést vizsgálják a természetes populációkban”- mondja Petri Niemela, az első szerző.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-04/m-bch042315.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: