Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Fenéktisztítás – környezetszennyezéssel

Posted by Suggestor - 2015. április 27. hétfő

Átvétel a greenfo.hu-ról

Az előző évhez képest ugrásszerűen megnőtt (több mint 50%-kal) a nedves törlőkendők mennyisége a brit tengerpartokon található hulladékhalmokban. A természetvédő szervezetek kiemelten kérik a lakosságot, ne húzzák le ezeket a hulladékokat a toaletten.

A Marine Conservation Society jelentése szerint kilométerenként 35 darab biológiailag nem lebomló törlőkendő található a brit strandokon. Ez a mennyiség többek között a 2013-2014-es tél során lezúduló hatalmas mennyiségű csapadéknak köszönhető, az eldugult csatornákból rengeteg szemét került bele a folyókba, amelyek hordaléka végül a tengerpartokon kötött ki, megnövelve ezzel a törlőkendő hulladékok mennyiségét is. Nem csupán ezen időszak során került ki sok ilyen típusú szemét a partokra, sajnos egy általánosságban növekvő tendenciának lehetünk szemtanúi.

A kutatócsoport munkatársai szerint a mai emberek nagyon elkényelmesedtek, hiszen sokkal egyszerűbbnek tartják megvenni az egyszer használatos termékeket és aztán eldobni azokat, semmint szelektálni, vagy tudatosan, tartós árucikkeket vásárolni. Ez jelentős mennyiségű erőforrás-pazarlással jár, hiszen az előállított termék egyszeri használat után máris hulladékká válik. Ezek az anyagok életciklusuk végén (vagyis kidobásuk után) a környezetben kötnek ki elszennyezve és károsítva a természetes ökoszisztémákat.

A világ hét fennmaradt teknősfaja közül öt rendszeresen megfordul a brit tengerpartoknál, hiszen ez a hűvös és tápanyagban gazdag környezet kiváló táplálékszerzési helyet biztosít a teknősök számára.
A medúzák gyakori táplálékul szolgálnak e hüllők számára, azonban a természetbe kikerülő műanyag zacskók könnyen becsapják őket, hiszen tévesen azt hiszik, jóféle zsákmányt találtak, azonban ez könnyen a vesztükbe sodorhatja őket. A tengeri élőlények sokszor megeszik a különféle műanyag hulladékokat, amely így a gyomrukba kerül, ők pedig egyszerűen éhen halnak. A nedves törlőkendők is tartalmaznak műanyag összetevőket, és hasonló veszéllyel kecsegtetnek, mint a műanyag zacskók a tengeri élővilág számára.

Egyes hulladékfajták természetben való lebomlásához több száz évnek is el kell telnie…

Például:
a műanyag palackok élettartama a tengerekben 450 év,
az eldobható pelenkáké 450 év,
az alumínium dobozoké 200 év,
a horgász zsinóré 600 év,
a műanyag bevásárló szatyroké 10-20 év,
a cigaretta csikkeké 1-5 év.
(A lap alján megadott linkre kattintva ennél többféle, tengerekben található hulladék lebomlási ideje felől tájékozódhatunk.)

A leggyakoribb módja a törlőkendők környezetbe jutásának, hogy az emberek egyszerűen lehúzzák ezeket a hulladékokat a WC-n. A csatornarendszerbe kerülve nem bomlanak le úgy, mint a WC papír, hiszen műanyag részeket is tartalmaznak. Ennek következtében, ha a tengerekben kötnek ki, évtizedeken keresztül is ott tartózkodhatnak részévé válva a szemét szigeteknek vagy kimosódnak a tengerpartokra.

Nyilván az lenne a legjobb megoldás, ha egyáltalán nem használnánk ezeket a törlőkendőket, ám ha mégis mindennapjaink részévé szeretnénk tenni őket, akkor igen fontos, hogy a megfelelő módon gondoskodjunk sorsukról miután használtuk, biztosítva, hogy a lehető legkevesebb környezeti kárt okozzák. Vagyis ezek a törlőkendők a szemetes kukába valók!

Miből készülnek a nedves törlőkendők – a baba törlőkendőket is beleértve?
Sokféle lehet az összetételük gyártótól és típustól függően, de mindegyikben vannak egészségre veszélyes anyagok.
Lássunk egy példát: Water, Disodium EDTA, Xanthan Gum, Caprylic Triglyceride, PEG 40 Hydrogenated Castor Oil, Benzyl Alcohol, Iodopropynyl Butylcarbamate, Sodium Hydroxymethlyglycinate, Citric Acid, Fragrance
Ebből a 10 összetevőből 5 rendelkezik a veszélyességi tényezők valamelyikével, allergén, immunrendszeri és szervrendszeri mérgezést okozhatnak.
Itt egy másik példa: Water, Potassium Laureth Phosphate, Glycerin, Polysorbate 20, DMDM Hydantoin, Tetrasodium EDTA, Methylparaben, Malic Acid, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Calendula Officinalis Flower Extract, Camellia Oleifera Leaf Extract, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Retinyl Palmitate, Tocopheryl Acetate, Zea Mays (Corn) Oil, Phenoxyethanol, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, Fragrance
Az előző példához hasonlóan ez a baba törlőkendő is több kockázatos anyagot tartalmaz, melyek rákot, immunrendszeri károsodást, allergiát okozhatnak, továbbá hozzájárulhatnak a fejlődési rendellenességekhez, a reprodukciós toxicitáshoz (termékenységre és fejlődésre gyakorolt káros hatás), a szervi működési és hormonháztartási problémákhoz, de akár sejtkárosodást is okozhatnak.
Ha minden áron szükségünk lenne nedvesített törlőkendőre, akkor akár magunk is készíthetünk otthon természetes baba törlőkendőket!
“30-40 évvel ezelőtt még nem voltak nedves törlőkendők, az emberek egyszerűen csak pamutkendőt használtak. Három dolog van, ami a toalettbe kerülhet: pisi, kaki és papír. Semmi más, a többinek a szemetesben a helye.” (A Tartsuk Angliát Tisztán szervezet szóvivője)
Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2015/04/22/fenektisztito-kornyezetszennyezes

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: