Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A nők többségének fogalma sincs a sztrók nőkre jellemző kockázatairól és tüneteiről

Posted by Suggestor - 2015. április 28. kedd

Az Ohio State University orvosi központja felmérést végzett, amelyből kiderült, hogy a nők nem ismerik a sztrók kockázatának vagy tüneteinek rájuk vonatkozó jeleit.
1000 nő közül csak 110 van tudatában annak, hogy a terhesség, a lupus, a migrén, az orális fogamzásgátlók vagy a hormonkezelés a nőknél kockázati tényezőnek számít a sztrókhoz.
Mindössze 10 százalékuk tudta a megkérdezetteknek, hogy a csuklás – kisebb mellkasi fájdalommal kísérve – a sztrók korai figyelmeztető jelének számít a nőknél, főként, ha tipikus sztrók tünetek is kísérik vagy követik.
„A nők felvilágosítása nem várhat, meg kell tanítani nekik a sajátos női kockázati tényezőket” – mondja Dr. Diana Greene-Chandos, neurológus, igazgató. „Ismerniük kell az olyan rizikófaktorokat, mint a terhesség, a hormonkezelés vagy a közönséges csuklás, amelyeknek mind szerepük lehet a sztrókban.”
Vannak olyan kockázati tényezők, amelyek azonosak nőknél és férfiaknál: ilyen a dohányzás, az ülő életmód, a 140/90 -nél magasabb vérnyomás. Vagy a 7-nél magasabb érték az A1C hemoglobin esetében (ha cukorbeteg az illető, de a cukorbetegség önmagában is kockázatnak számít), vagy ha az LDL koleszterin értéke kevesebb, mint 100, mondja Dr. Greene-Chandos.
„Nők és férfiak egyaránt kell, hogy figyeljenek arra, hogy a vérnyomásukat 140/90 alatt tartsák, mert a magas vérnyomás következetesen kiteszi őket a sztrók veszélyének.”

Miben különböznek a nők sztrók tünetei?
Csuklás, szédülés, fejfájás, atipikus mellkasi fájdalom, tompaság, érzéketlenség az egész testben – azzal, hogy az egyik oldal érzéketlenebb, mint a másik.
„A nőknél a sztrók többször jár fejfájással. Lehetnek csuklásaik egy kis mellkasi fájdalommal, amiből szívbetegség vagy rossz emésztés gyanúja támadhat. A terhesség szintén növeli a sztrók kockázatot, főleg az utolsó hónapokban vagy a szülés után közvetlen.”
Rendkívül fontos, hogy gyorsan felismerjék a sztrókot, és kezeljék, vérrögöt feloldó gyógyszerrel, mégpedig három órán belül.
„A nők nem gondolnak arra, hogy nekik is lehet sztrókjuk. Azt hiszik, az a férfiak betegsége. Nem szabad, hogy ne vegyenek tudomást a tüneteikről, vagy azt reméljék, hogy elmúlnak, mert kifutnak az időből, amikor a megfelelő kezelést megkaphatnák.”
A felmérésből az is kiderült, hogy a nők fele nincs tisztában azzal, milyen problémái lehetnek a sztrók után. Az idegek károsodása mellett, nyelési nehézségek, depresszió is gyakori a nők körében, ami megakadályozza őket abban, hogy részt vegyenek a rehabilitációban.
„Minél többet használja valaki az agyát, annál jobbak az esélyei a felépülésre” – jelentette ki Greene-Chandos. “És ami egész társadalmunkra tartozik: csökkentenünk kell a stresszt. Ami boldoggá és elégedetté, nyugodttá tesz bennünket, bármi legyen is az, arra minden nap kell szánnunk időt.”
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-04/m-mwd042715.php

2 hozzászólás a “A nők többségének fogalma sincs a sztrók nőkre jellemző kockázatairól és tüneteiről”

  1. Orsi said

    a pajzsmirigy alulműködése is egyre több embert érint, ez is növeli a sztrók kockázatát, akár már huszonéves korban is

  2. uniohid said

    „Minél többet használja valaki az agyát, annál jobbak az esélyei a felépülésre”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: