Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Sokba kerülnek Európának a légszennyezés okozta betegségek

Posted by Suggestor - 2015. április 29. szerda

Az inforádió.hu oldalán olvastuk:

Az európai régió lakosainak több mint 90 százaléka él olyan környezetben, ahol a levegő szállópor-koncentrációja meghaladja a WHO által javasolt határértékeket – olvasható az Egészségügyi Világszervezet kedden közzétett jelentéséből.
A szennyezés 2012-ben mintegy 482 ezer ember szív-, légzőszervi és érrendszeri megbetegedés, agyvérzés vagy tüdőrák okozta halálához vezetett.

Évente 1,47 ezer milliárd euróra (443 ezer milliárd forint) becsülte az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a légszennyezés okozta betegségek és halálozások teljes európai költségeit.
Ez az összeg az Európai Unió 2013-as bruttó hazai terméke (GCP) majdnem tíz százalékának felel meg – derült ki a WHO kedden közzétett tanulmányából.

Az adatok szerint a légszennyezés elsősorban a szív- és a tüdőproblémák kockázatát növeli. 2010-ben a WHO európai régióbeli 53 országában mintegy 600 ezer ember halt meg idő előtt olyan betegségekben, melyek kiváltójának a szennyezett levegőt tartják.

Az első ilyen vizsgálatot a WHO európai regionális irodája és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megbízásából végezték, eredményeit kedden hozták nyilvánosságra egy konferencián az izraeli Haifában.

A WHO európai régiójához tartozik Izrael, Üzbegisztán, az Oroszország és még néhány állam, amely földrajzilag teljesen vagy részben Európán kívül fekszik.

Ugyanebben az évben 117 200 idő előtti halálozás írható a zárt terek szennyezett levegőjének a számlájára a WHO szerint. Az alacsony és a közepes jövedelmű államok lakosait ötször annyira sújtja a probléma, mint a gazdag országokban élőket.

Forrás: http://inforadio.hu/hir/tudomany/hir-722290

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s