Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Több mint ezer gátat bontottak már le az Egyesült Államokban

Posted by Suggestor - 2015. május 2. szombat

Több, mint ezer gátat bontottak vagy bontanak le az Egyesült Államokban, részint biztonsági okokból, részint üledék-felhalmozódás, a hatékonyság elvesztése vagy egyéb okok miatt.
A Science folyóiratban publikált tanulmány azt mutatja, hogy a folyók rugalmasak és viszonylag gyorsan helyreáll a rend.
„Szemmel látható a gátak lebontásának sikere – egyre több gátat számolnak fel országszerte a folyók helyreállításának eszközeként, már több, mint ezret az elmúlt 40 év alatt” – mondja Jim O’Connor geológus (U.S. Geological Survey).
„A folyók hamar elhordják az üledéket, ami felhalmozódott a korábbi tárolókban, és elosztják folyás irányban, visszatérve előző szokásaikhoz.”
A gátak eltávolítását és a folyók ökoszisztémájának helyreállítását több egyetem és állami intézmény – köztük az US Geological Survey és a US Forest Service is – tanulmányozta.
A kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb esetben a folyómeder hónapokon vagy éveken belül stabilizálódik – nem pedig évtizedeken át, főleg, ahol a gátat gyorsan sikerül eltávolítani.
„Sok esetben a halak – és a folyó ökoszisztémájának más élőlényei is – gyorsan reagálnak a gát lebontására. Ha megnyílik a lehetőség, a lazacok és más vándorló halfajok megindulnak fölfelé, a folyás iránnyal ellentétesen, és kihasználják az újonnan megnyílt élőhelyet” – nyilatkozta Jeff Duda ökológus (USGS)
„Ahogy a meglévő gátak öregszenek és elvesztik hasznosságukat, egyre gyakoribbá válik a lebontásuk. De a döntés nem egyszerű, jelentős gazdasági és ökológiai következményekkel jár. Ha jobban megértjük a gátak lebontásának kimenetelét: melyik gátat érdemes eltávolítani, és hogy fog kinézni a folyó annak eredményeként, jobb döntéseket tudunk hozni.” (Gordon Grant, a Forest Service hidrológusa)
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-04/usgs-drs042915.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s