Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A fogyasztói termékekben levő nanorészecskék megváltoztatják a bél mikroflóráját

Posted by Suggestor - 2015. május 5. kedd

A Kalifornia Egyetem (Riverside) kutatói emberi bélcsatorna-modellen kimutatták, hogy a fémoxid-nanorészecskék – olyan koncentrációban, amilyen az élelmiszerekből, más fogyasztói termékekből és ivóvízzel bejut az emberi szervezetbe – többszörösen, mérhetően megváltoztatja azt a mikrobiális közösséget, amely az emberi bélcsatornát benépesíti.
A változásokat megfigyelték a nanorészecskéknek kitett mikrobák anyagcseréjében és a bélcsatorna mikrokörnyezetében, és ezek a változások következményekkel járnak az emberi egészségre nézve.
A kutatási eredményeket az Environmental Engineering Science folyóirat adta közre.
A kutatók három különböző nanorészecskét egyenként adagoltak az emberi bélcsatorna modellhez: cink oxid, cérium dioxid és titán dioxid nanorészecskéket.
Ezeket a nanorészecskéket szokásosan használják fogkrémek, napvédő krémek, kozmetikumok, festékek és bevonó anyagok gyártásához.
A bélcsatorna modell pedig utánozza az emberi bél belső környezetét, tartalmazza azokat a mikroorganizmusokat, amelyek tipikusan jelen szoktak lenni a bélcsatornában.
Az eredmények azt mutatják, hogy a nanorészecskéknek kitett mikrobiális közösségek – a nanorészecskékkel nem kezelt bélcsatornához viszonyítva – különböztek egymástól jellemző tulajdonságaikban: a rövid láncú zsírsav termelésben, a hidrofób tulajdonságban, a cukortartalomban, a mikrobiális közösség stabilitásában.
A kutatók így vonták le a következtetést:
„Összességében, a nanorészecskék nem halálos kimenetelű, de szignifikáns (lényeges) változásokat okoztak a bélcsatorna mikrobiális közösségének tulajdonságaiban, ami kihatással lehet az egyén egészségére.”

A cikk szabadon olvasható teljes terjedelmében –  június 1-ig –  itt:

http://online.liebertpub.com/doi/full/10.1089/ees.2014.0518

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s