Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az etanol-üzemek sokkal több szennyező anyagot bocsátanak ki, mint ahogy becsülték

Posted by Suggestor - 2015. május 7. csütörtök

Mindenesetre, a többszörösét bocsátják ki annak, mint amit a kormányzati hivatal becsült. Az is igaz, hogy a kormányzati hivatal becslése a finomítók ‘bevallása’ alapján készült…
Az Amerikai Geofizikai Szövetség vizsgálatai szerint – amit Decatur-ban (Illinois államban, USA) végeztek – , a finomító etanol emissziója a harmincszorosa volt annak, amit a kormányzat becsült. Emellett mértek illó szerves vegyületeket (VOCs – volatil organic compounds), amelyek 5-ször nagyobbak voltak a hivatalos adatnál.

Az illó szerves vegyületek és a nitrogén oxidok napfénynél reagálnak egymással, így alakul ki a talajszinti ózon, ami a nyári szmog fő összetevője.
Ha a több mint kétszáz etanol-finomító az USA-ban mind alulbecsült emisszió tekintetében, akkor sokkal jelentősebb forrásai az illó szerves vegyületeknek, mint gondolták, írja a Journal of Geophysical Research: Atmospheres című folyóirat.
Az etanolt, ezt a megújuló üzemanyagot kukoricából készítik, és a benzin mellett 10 százalékban használják fel az USA-ban.
Tulajdonképpen azért tették kötelezővé az etanol – és más megújulók – felhasználását az üzemanyagban, hogy csökkentsék az üvegházgáz-kibocsátást, no meg a benzin importot az Egyesült Államokban.
Ez a kutatás az első és a legrészletesebb vizsgálat az etanolgyártás emissziójáról, mondja Joost de Gouw, a vezető szerző. A finomítási folyamatról szerzett információ lesz az etanol életciklusának az egyik fele – a kukorica termesztésétől az üzemanyag-gyártásig és az üzemanyag-kibocsátásnak a városi levegőre gyakorolt hatásáig.
„Az elmúlt tíz évben – a megújuló üzemanyag kötelezővé tételével – 10 százaléknyi etanolt adagoltunk a benzinbe, és most az a kérdés, mit tett ez az üzemanyag-keverék a környezettel. Bonyolult a kérdés, több különböző aspektusa van. Az egyik a levegő minőségére gyakorolt hatása, és ahhoz, hogy eljussunk ide, tudnunk kell, mi történik etanolgyártás közben és az etanol felhasználásakor” – magyarázza de Gouw.
A kutatás úgy kezdődött, hogy repülőgéppel elrepültek szélirányban az etanol-finomító fölött – amelyik a harmadik legnagyobb gyártó az USA-ban – , és levegőmintát vettek az üzemtől számított három különböző távolságban. Ezeket használták az illó szerves vegyületek, a nitrogén oxidok, a kéndioxid és egyéb értékek kiszámításához.
Eredményeiket összehasonlították a kormányzati becslésekkel, amit 2011-ben végeztek.
A kéndioxid és a nitrogén oxidok értéke megegyezett a kormányzati becslésekkel, de az illó szerves vegyületek, beleértve az etanolt is – nem. Nyilvánvaló volt, hogy az illó szerves vegyületeket a finomítás folyamán termelték, nem pedig az üzem energiafelhasználását biztosító szénerőmű bocsátotta ki.
A kutatók a megtermelt etanol mennyiségéből kalkulálták az etanolt felhasználó motoros járművek emisszióját.
Az új mérések szerint a finomítóból származó 1 kg etanol gyártásakor 170-szer több etanol emisszió keletkezik, mint amit a jármű kibocsát ugyanannyi mennyiség elégetésekor.
Ha ez a finomító olyan, mint a többi, akkor „a finomítási művelet sokkal nagyobb mértékben járul hozzá az illó szerves anyagok és az etanol-szennyezéshez, mint az etanollal üzemelő autók.”
Dylan Millet atmoszféra-kémikus (University of Minnesota) – aki nem volt bevonva ebbe a kutatásba – azt mondja:
„Ha pontosan akarjuk látni üzemanyag-választásunknak levegő minőségére gyakorolt hatását, akkor ismernünk kell ezeket a fontos emissziókat.”
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/agu-erm050515.php

2 hozzászólás to “Az etanol-üzemek sokkal több szennyező anyagot bocsátanak ki, mint ahogy becsülték”

 1. Gábor said

  Régi kedvencem, hogy az élet játékának szabályai:
  1. A természettel szemben nem győzhetünk.
  2. Nem érhetünk el döntetlent.
  3. Nem hagyhatjuk abba a játékot.

  Most is ezt látom igazolódni. :-/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.