Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A génjeink befolyásolják, mennyire vagyunk érzékenyek az érzelmi információra

Posted by Suggestor - 2015. május 8. péntek

Léteznek olyan genetikai variánsok, aki a pozitív és a negatív képeket egyaránt valószerűbbnek, ‘élőbbnek’ érzik, mint mások, nekik bizonyos agyterületeik nagyobb fokú aktivitást mutatnak.

A kérdéses gén: az ADRA2b*. Előző kutatások azt mutatták, hogy az, akinek hiányzik az ADRA2b a génjéből, nagyobb figyelmet szentel a negatív szavaknak, mondja Rebecca Todd, a Brit Columbia Egyetem professzora.
Jelenlegi kutatásához MRI-t is használtak, hogy megnézzék, hogyan befolyásolják a gének a kísérleti személyt, mennyire élénken érzékeli a világot maga körül.
„Korábbi kutatásunk alapján gondoltuk, hogy azok az emberek, akik ezzel a génhiánnyal élnek, valószínűleg érzelmileg felfűtöttebbek, és valóban azok, sokkal inkább, mint véltük.”
39 önkéntes agyát szkennelték, közülük 21 volt a génhiányos variáns.
Ez utóbbiak lényegen nagyobb aktivitást mutattak az agynak az érzelmek szabályozásáért, az öröm és fenyegetés feldolgozásáért felelős területén.
Todd úgy gondolja, ezzel könnyebb megérteni, miért hajlamosabbak egyes emberek a posztraumás rendellenességre, traumák után a felkavaró emlékekre.
„Az érzelmek nem csak azt jelentik, hogyan érzünk a világ felől, de azt is, agyunk hogyan befolyásolja az érzékelésünket a világról” – magyarázza Adam Anderson professzor (Cornell Egyetem), a másik szerző.
„Minthogy a génjeink szó szerint hatással vannak arra, hogyan látjuk a világunk pozitív és negatív aspektusait, azt hisszük, hogy a világ több jutalmat – vagy több fenyegetést tartogat a számunkra.”
Todd hangsúlyozza, hogy ennek a génvariánsnak vannak előnyei is:
„Ezek az emberek látják a világban a dolgok emocionális relevanciáját. Látni, hogy mi a környezetben a releváns, fontos dolog.”
Todd szerint az adott génvariánsnak jó példája volt a francia regényíró, Marcel Proust.
„Beleharapott Madeleine süteményébe, azután köteteket írt róla a memoárjában. Valószínűleg érzelmileg szenzitív  volt, és mellé minden bizonnyal kreatív. Klasszikus példája a génhiány-hordozónak.”
*Az ADRA2b hiányos variáns különböző mértékben fordul elő a különböző etnikumokban. A kaukázusi rasszban 50 % az előfordulása.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/uobc-hyb050715.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s