Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miért jön meg hamarabb a tej a második – többedik – szülés után?

Posted by Suggestor - 2015. május 9. szombat

Kismamák között régóta szóbeszéd tárgya, hogy sokkal könnyebb a második vagy az utána következő szülés után szoptatni a gyermeküket, hamarabb, gyorsabban jön a tej. A Cold Spring Harbor Laboratory kutatói most már meg is tudják magyarázni, miért.
Az emlőmirigynek hosszú távú emlékezete van, amely végigkíséri a nőt termékeny évein – ez a tanulság.
Az ösztrogén és a progeszteron hormon elválasztás drámai változáson megy keresztül a terhesség alatt: az emlősejtek megszaporodnak, ezernyi csatorna keletkezik, amelyek termelik az anyatejet és eljuttatják a csecsemőhöz a szoptatás folyamán.
A kutatásvezető, Greg Hannon professzor azt feltételezi, hogy a terhesség megváltoztatja az emlőmirigy fogadókészségét a hormonokra.
Egérkísérletben kimutatták a kutatók, hogy az előzőleg már ellett egereknél „az emlőmirigyben a sejtek gyorsabban – és korábban – elkezdtek szaporodni, mint azoknál az egereknél, amelyek a terhességi hormonokkal első ízben találkoztak. Pontosan úgy, mintha a mirigy már ismerte volna azokat a hormonokat.”
„Ez az epigenetikus memória jó példája: a DNS-metiláció elvesztése megmutatja, hogy a génkészlet már az előző terhesség idején is aktív volt. Ha ugyanezeket a helyeket a DNS-en egy évvel a terhesség után újra megvizsgáljuk, látszik, hogy nincsenek ott a metil-jelek. Számtalan sejtosztódás után sem lesznek ott a DNS-metiláció jelei, ami azt jelenti, hogy az előző terhességről hosszan megőrzi az emlékeket.”
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/cshl-sst050615.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s