Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az extra szűz olíva olaj és a diófélék javítják az idősek gondolkodási képességét

Posted by Suggestor - 2015. május 12. kedd

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a táplálkozási szokások és a tanulási képesség összefüggenek. Az előző kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a mediterrán diéta jobb kognitív működést eredményez.
Ebben az új kutatásban a spanyol tudósoknak módja nyílt összehasonlítani a mediterrán diétát – olíva olajjal vagy diófélékkel kiegészítve – az alacsony zsírtartalmú kontroll-étrenddel.
Emilio Ros és munkatársai 447 (közülük 223 nő), 67 éves átlagéletkorú, gondolkodási képességére nézve egészséges önkéntest verbuváltak, akik magas szív- érrendszeri kockázattal rendelkeztek, és követéses klinikai vizsgálatnak vetették alá őket.
155-en közülük a mediterrán diéta kiegészítéseképpen 1 liter extra szűz olíva olajat fogyasztottak el hetente, 147-en 30 gramm diót, mogyorót, mandulát vegyesen – naponta, és 145-en alacsony zsírtartalmú étrenden éltek.
Időről időre mérték a résztvevők memóriájának, figyelmének, globális tanulási képességének működését.
Négy év után 37 esetben állapítottak meg enyhe kognitív romlást: 17 embernél a mediterrán diéta plusz olíva olaj csoportban (13,4 %), 8-nál a mediterrán diéta plusz diófélék csoportban (7,1 %), és 12-nél (12,6 %) az alacsony zsírtartalmú étrend (kontroll) csoportban.
Demenciát (elbutulást) egyik csoportban sem diagnosztizáltak a követés végén.
Azt viszont megállapították, hogy az alacsony zsírtartalmú (kontroll) csoport tagjainak teljesítménye minden összetevőjét tekintve romlott.
Összességét tekintve a mediterrán diéta plusz diófélék csoport tagjainak teljesítménye javult lényegesen, míg a globális tanulási képesség tekintetében az olíva olajjal kiegészített mediterrán diétán élők voltak kiemelkedők.
„Eredményünkből arra lehet következtetni, hogy az idősebb népesség jól profitál az olíva olajjal vagy diófélékkel kiegészített mediterrán diétából, ellenáll a korral járó kognitív hanyatlásnak. Mivel a kognitív hanyatlásra vagy az elbutulásra nincsen gyógymód, ez lehet a preventív stratégia a késleltetésükre és minimalizálásukra. Bátorítóak a mediterrán diétával végzett kísérletek” – állapítja meg a tanulmány.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/tjnj-mdp050715.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s