Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A rövidlátás Európa szerte egyre gyakoribb

Posted by Suggestor - 2015. május 13. szerda

A King’s College London vezette kutatás szerint – amely az Európai Szem Epidemiológiai Konzorcium 15 tanulmányának meta-analíziséből állt – körülbelül az európai népesség negyede rövidlátó, de a fiatalabbak között kétszer annyi a miópiás – csaknem a felét adja ki (47 %) a 25 – 29 éves korcsoportnak.
A tanulmányok összesen 60 000 embert öleltek fel. Az elemzés szoros összefüggést talált a rövidlátás és az iskolázottság között: a magasabb iskolai végzettségűek között a miópia aránya kétszer annyi volt, mint az elemi iskolát végzettek körében.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a modern iskolarendszer, a tanulásnak szentelt hosszabb idő, a számítógép-használat és a túl kevés szabadban töltött idő lehet a magyarázata a rövidlátás és az iskolai végzettség összefüggésnek.
Ugyanakkor, bár a fiatalabb generáció több időt tölt a tanulással, önmagában ez nem magyarázza teljes mértékben a miópia terjedését.
Több tényező növeli a rövidlátás kockázatát: családi hajlam, életmódi tényezők.
A miópia általában gyermekkorban és serdülőkorban alakul ki. Bár az összemosódó képet szemüveggel, kontaktlencsével vagy lézeres szemsebészettel lehet korrigálni, az erős rövidlátás komoly kockázatokat is hordozhat: retinaleválást, zöld hályogot, retina-degenerációt.
Katie Williams, a King’s College London munkatársa, oftalmológus (szemorvos) ezt mondja:
„Tudtuk, hogy a rövidlátás gyakoribbá vált a világ bizonyos részein – 10 fiatalból csaknem 8 rövidlátó Kelet-Ázsia városi területein -, és érdekes, hogy ez a minta vált uralkodóvá Európában is. Komoly következményekkel jár a jövőre nézve az egészségügyi költségvetésre, mert – különösen az erősen rövidlátók – látását fenyegetik idősebb korban a szembetegségek.”
„Több kutatásra van szükség, hogy megnézzük, vajon a gyermekek szabad levegőn eltöltött idejének csökkenése, vagy az olvasás, esetleg az oktatás gyakorlata nyomja-e rá  bélyegét a miópia gyakoribbá válására.  Mivel ez a kutatás a felnőttekről szól, még nem tudjuk a számítógép-használat rohamos terjedésének, a tabletek, a mobiltelefonok hatását a gyermekek vizuális fejlődésére” – állapította meg Chris Hammond professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/kcl-nsf051115.php

Hírdetés

2 hozzászólás a “A rövidlátás Európa szerte egyre gyakoribb”

  1. Névtelen said

    Az olvasás, számítógépes munka stb. mind-mind fixált fókusztávolságot igénylő tevékenység, nem csoda, ha főleg az értelmiségieket érinti a rövidlátás kialakulása. Természetes állapotunkban a fókuszt állandóan állítjuk (magától állítódik). Olvasás és gépezés közben rendszeresen meg kéne szakítani a tevékenységünket, de valljuk be őszintén, ez meglehetősen nehézkes és szakadozottá teszi a munkát. Azért törekedni kell rá, és persze több időt odakint! Meg lehet végezni gyors fókuszátállítási gyakorlatokat is, szemtornázni stb.

    • Sándor said

      Így van, fontos lenne megtartani azokat a szüneteket óránként, amiket a jogszabály is előír képernyő előtt végzett munkákhoz, de persze sehol sem veszik komolyan.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: