Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A fűfélék képesek terjeszteni a kergemarha-kórt is okozó, fertőző prionokat

Posted by Suggestor - 2015. május 16. szombat

A fűfélék felszívják a talajból, és terjesztik a prionfehérjéket, állítják a University of Texas Health Science Center kutatói.
A prionok – fehérjék, fertőző anyagok, amelyek a szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladását (kergemarha-kórt) okozzák, hasonló betegséget okoznak a juhoknál is, a vadon élő szarvasnál és őznél krónikus lesoványodáshoz vezetnek. Az embert a Creutzfeldt-Jakob kór egy variánsában betegítik meg. Valamennyi agyi betegség végzetes, a betegség lappangási időszaka években mérhető.
„Nincs rá bizonyíték, hogy a vadállatokról vagy a növényekről megfertőződne az ember” – mondja Claudio Soto, neurológus professzor. „De ezt a lehetőséget is fel kell tárni, az embereknek tudniuk kell róla, mert a prionok hosszú lappangási idővel rendelkeznek.”
Soto professzor és munkatársai elemezték a búzafű gyökereinek és leveleinek prionfehérje megtartó-, illetve fertőzőképességét prionnal fertőzött agyrészek közelében. Felfedezték, hogy még az erősen felhígított anyag is képes a gyökerekhez és levelekhez kötődni. Amikor a fertőzött búzafüvet megette a hörcsög, megfertőződött tőle.
De a hörcsögnek a vizeletéből és ürülékéből kijutó prionfehérjéket is megtalálták a növényekben.
A növények képesek felvenni a prionokat a fertőzött talajból, és elszállítani a növény különböző részébe, ahonnan az  tovább fertőz.
Ebből arra a következtetésre jutottak Soto és munkatársai, hogy a növényeknek fontos szerepük lehet a környezet prion fertőzöttségében, és a betegség továbbadásában.
Azt tanácsolják az embereknek, hogy ne egyenek őz- vagy szarvashúst, ha az állat betegnek tűnik vagy pozitív lett a kóros soványság-tesztje. A vadászok óvakodjanak az állatok agyával vagy gerincvelőjével való foglalkozástól, és feltétlenül hordjanak kesztyűt – a fertőzött területeken.
„Ezt a kutatást laborban, kísérleti körülmények között végeztük. Most következik a környezeti fertőzés kutatása.”
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/uoth-urg051515.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s