Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogy fordulhat elő, hogy elit sportolóknak szív- és érrendszeri rendellenességük legyen?

Posted by Suggestor - 2015. május 17. vasárnap

„Még az olimpián résztvevőknél is előfordul, hogy elképesztő teljesítményeik ellenére, nagy számban mutatnak kardiovaszkuláris rendellenességeket, beleértve az életüket fenyegető állapotot is” – mondja Dr. Paulo Emilio Adami az Olasz Olimpiai Bizottság sportorvosi és tudományos intézetének munkatársa.
2354 sportolónak, akiket kiválasztottak a nyári és a téli olimpiai játékokon részvételre, szűrték a szív- és érrendszeri állapotát. Eközben váratlanul nagy arányban találtak komolynak vagy fenyegetőnek tartott állapotokat.
A sportolókat – 1435 férfit, 919 nőt, átlagéletkoruk 27,6 év – 2004-től kezdve folyamatosan vizsgálták.
A szűrés fizikális vizsgálatból, terheléses EKG, echokardiográfiás vizsgálatból állt. A továbbiakban 24-órás EKG monitort is felszereltek, ha meg kellett erősíteni a korábbi diagnózist.
Meglepte a kutatókat, hogy a 2354 sportolóból 171-nek (7,3%) volt valamilyen kardiovaszkuláris abnormalitása, strukturális vagy elektrofiziológiai, ami szívritmus-problémát okozhat.
Az abnormalitás 6 embernél a 171-ből életveszélyesnek minősült – és a versenyzéstől eltiltották őket. (Kardiomiopátia és koronáriás szívbetegség volt az ok. A hipertrófiás kardiomiopátia a hirtelen szívhalál leggyakoribb oka. –  A kardiomiopátia a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve, amely az izom saját betegségére vezethető vissza – http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/cardiomiopatia_cmp/338)
További 24 sportolót ideiglenesen felfüggesztettek, de végül szoros orvosi felügyelet mellett részt vehettek az olimpiai játékokon.
Dr. Adami így kommentálja az eredményt: „Igazán meglepő, hogy az olimpiai sportolók, akiket a legegészségesebb embereknek tartunk, ilyen arányban rendelkeznek rendellenességgel, és a rendellenességek ellenére ilyen magas szinten versenyeznek. Az esetek nagy részében, a rendellenességükről nem tudtak, mert az előzetes szűrések nem voltak annyira körültekintők és alaposak, mint a mieink.”
„Nem szabad tényként kezelnünk, hogy élsportolóink egészségesek. Ez a kutatás demonstrálja, hogy pontosabb értékelésre van szükség a versenyzőknél, mint a népességnél, tekintetbe véve a szív és érrendszer munkájának intenzitását és a stresszt, amit elvisel, a temérdek órányi edzés és versenyzés alatt. Javasoljuk szűrési modellünk használatát az élsportolóknál, tekintet nélkül a sportra, amelyet űznek.”
Egy kutatás szerint körülbelül 800 sportolót kellene eltiltani a sporttól, hogy megelőzzük a hirtelen halál jelenséget. A tökéletes bizonyítékot éppen Olaszország szolgáltatja, ahol 1982-ben bevezették az összes szervezett serdülő és felnőtt sportoló szűrését. Ma, Itáliában, nem vehet részt versenysportban senki, akinek a kardiovaszkuláris egészségét nem erősítették meg.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/esoc-eoa051415.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s