Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Valós adatokat közöljenek a gyártók az autók légszennyezéséről!

Posted by Suggestor - 2015. május 18. hétfő

Rekordszintre nőtt a különbség a gépjárművek tényleges és a gyártók által megadott üzemanyag-fogyasztása között. A járművek átlagosan 38 %-kal fogyasztottak ténylegesen többet a gyártók által megadott értéknél. A különbség egy évvel korábban 30 %, tíz éve 10 % volt.

Az autósok gyakran tapasztalják, hogy járművük üzemanyag-fogyasztása a mindennapi használat során jóval magasabb, mint amit az autót gyártó cég hivatalosan állít, így a károsanyag-kibocsátása is nagyobb. A Levegő Munkacsoport sürgeti, hogy a magyar kormány támogassa az Európai Bizottság kezdeményezéseit ezeknek a visszásságoknak a megszüntetésére.

Az Európai Bizottság irányításával évek óta zajlik az autók használat közbeni fogyasztásához és levegőszennyezéséhez közeli értéket adó (angol rövidítéssel: RDE) tesztek kialakítása. A folyamat most jutott el odáig, hogy el lehet kezdeni a bevezetésüket. Első lépésben a tagállami küldöttekből álló technikai bizottság támogatását kell elnyernie az Európai Bizottság által javasolt bevezetési ütemtervnek ahhoz, hogy végre csökkenjen a különbség az autók elvi és gyakorlati levegőszennyezése között.

Ehhez változtatni kell a mérési eljáráson. Hiába vezetünk be szigorú kibocsátási határértékeket, ha azokat az autók csak a gyári próbapadon nem lépik túl.
Az Euro 6 határértékeket 2007-ben fogadták el, és az azóta eltelt nyolc évnek bőségesen elegendőnek kellett lennie ahhoz, hogy az autógyárak olyan típusokat fejlesszenek, amelyek a napi használatban sem lépik túl azokat.
Az autógyárak haladéka tehát a Bizottság mostani javaslatának elfogadása esetén is tíz év, hiszen az új teszteket nem a döntés másnapjától, hanem csak 2017 szeptemberétől kell majd alkalmazni, és akkor is csak az új típusengedélyes járművekre.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2015/05/14/valos-adatokat-az-autok-legszennyezeserol
A linkre kattintva teljes terjedelmében olvasható az írás.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s