Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A levegőszennyezés közvetlenül, nem a tüdőn keresztül okozhatja a kognitív képesség csökkenését

Posted by Suggestor - 2015. május 19. kedd

Több kutatás is rávilágított, hogy a levegőszennyezés és a romló tüdőfunkció rontja a tanulási képességet, csakhogy ebből nem lehet tudni, hogy vajon a levegőszennyezés előbb a légzőképességet csökkenti-e, vagy a szennyezett levegő közvetlenül vezet kognitív problémákhoz.
Német és svájci kutatók most megválaszolták a kérdést: a levegőszennyezés közvetlenül hat a tanulási képességre, nincs szükség a tüdő közvetítésére. Bár a ‘hogyan’-jával még nincsenek tisztában.
A kutatók 834 idős német nő adatait elemezve jutottak erre a megállapításra.
„Eredményeink nem igazolják azt a feltételezést, hogy a szennyezett levegő előbb csökkenti a tüdőfunkciót, és annak hanyatlása okozza a kognitív teljesítmény rosszabbodását” – magyarázza Mohammad Vossoughi, aki doktorandusz a német Környezet-egészségügyi Intézetben.
Vossoughi és a többi kutató arra gyanakodnak, hogy más mechanizmus áll a dolog mögött: az egyik feltételezés az, hogy a por-részecskék és egyéb szennyező anyagok a központi idegrendszerben telepednek meg, ahova a szaglószerven keresztül jutnak, és ez okoz enyhe kognitív romlást.
A kutatók tesztelték a tüdőfunkció változását (a kilélegzett levegőmennyiséggel), illetve a kognitív változásokat (neuropszichológiai tesztekkel, amelyekkel az Alzheimer-kór progresszióját szokták követni).
A kockázati tényezők (kor, testtömeg-index, dohányzás, iskolai végzettség, az Alzheimer-kórra hajlamosító génvariáns) tekintetbe vétele, megfelelő illesztés után azt találták, hogy a legerősebb összefüggést a romló tüdőfunkció és a romló tanulási képesség között a vizuális-térbeli képesség tesztje mutatja. (Egy literrel kevesebb kilélegzett levegőnél már mérhetően kisebb kognitív képességet mértek.)
Majd megnézték a por-részecskék és a nitrogén-dioxid befolyását – mert tudták róluk, hogy negatív hatással vannak a tüdő egészségére, de nem találtak megfeleltethető értéket.
Vossoughi reméli, hogy a továbbiakban a népesség szintjén – férfiaknál és fiatalabb népességnél – is megerősíthetik kutatási eredményeiket, és „fény derül a mechanizmusra, amely összeköti a tüdőfunkciót, a levegőszennyezést és a kognitív hanyatlást.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/ats-apa050515.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A levegőszennyezés közvetlenül, nem a tüdőn keresztül okozhatja a kognitív képesség csökkenését”

  1. Sándor said

    Remélem, a kutatások eredményeképpen javaslatokat is tudnak majd adni a hatás kivédésére. Sok embernek segítenének ezzel, fiatalabbaknak és idősebbeknek egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s