Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A minisztérium hazugságokat terjesztett Kishantosról – jogerős az ítélet

Posted by Suggestor - 2015. május 19. kedd

Átvétel az utajovobe.eu honlapról

A tavalyi elsőfokú ítélet után most másodfokon is pert nyert a Kishantosi Nonprofit Kft. a korábbi Vidékfejlesztési, jelenlegi Földművelésügyi Minisztérium ellen jó hírnevének megsértése miatt.

A jogerős ítélet szerint Kishantosnak soha nem volt bérletidíj-elmaradása, nem károsította meg az államot, és nem vállalt olyan fejlesztéseket, amelyeket nem teljesített.

A társaság közleménye szerint „ezekkel a hazugságokkal igyekezett a kormány a közvélemény előtt védeni a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság tönkretételét, 407 hektár Biosuisse minősítésű növényállományának barbár elpusztítását, 117 milliós kár okozását”.

A minisztériumban korábban látszólag annyira komolyan gondolták ezeket a vádakat, hogy Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár az ügyészséghez fordult, mondván, a kft. nem felel meg a közhasznúság szabályainak. Erre azonban a vizsgálat során nem találtak bizonyítékot.

A kishantosiak szerint a minisztérium csak azért tett ilyen állításokat, hogy rossz színben tüntessék fel a mintagazdaságot a közvélemény előtt, ezzel igazolva a terület tönkretételét. A bíróság eltiltotta a minisztériumot a további jogsértéstől, és kártérítést is kell fizetniük.

Kishantos kálváriája 2013-ban kezdődött, amikor a nonprofit társaság által 21 éven át művelt területre kiírt állami földbérletpályázaton nem szavaztak további bizalmat a biogazdaságnak, helyettük nyolc másik ember között osztották szét a földeket. Az eset óriási közfelháborodást váltott ki, mivel Kishantos a hatalmas biogazdaság mellett nemzetközi szinten elismert, dán mintára kialakított népfőiskolát is fenntartott.

A gazdaságért széles körű ellenzéki és civil összefogás alakult, számos tiltakozó akció szerveződött, a Greenpeace még pert is indított az ügyben, de ez sem tudta megmenteni Kishantost, tavaly tavasszal végül ledózerolták a területet, több mint százmilliós kárt okozva ezzel.

Forrás: http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/5533-jogeros-hazudott-a-miniszterium-kishantosrol

Reklámok

Egy hozzászólás to “A minisztérium hazugságokat terjesztett Kishantosról – jogerős az ítélet”

  1. Sándor said

    Szomorú vagyok, bár annak azért örülök, hogy ez még így kiderül és meg lehet írni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s