Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A stressz májbetegséget is okozhat?

Posted by Suggestor - 2015. május 20. szerda

A szorongás és a depresszió megnövelheti az esélyét annak, hogy az illető  májbetegségbe hal bele, mondják a University of Edinburgh munkatársai.
Első ízben ők mutatták ki a lehetséges összefüggést a nagyfokú pszichológiai stressz és különféle májbetegségekből eredő halálozás között.
A magyarázat egyelőre nem világos, mivel a pszichére nehezedő stressz és a májbetegség közti biológiai kapcsolatot még nem derítették föl.
Az előző kutatásokból arra lehetett következtetni, hogy mentális stressz a kardiovaszkuláris betegségekre növeli meg az ember kockázatát. Ugyanakkor, a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői – mint az elhízás és a magas vérnyomás – kapcsolatban vannak a májbetegség egy gyakori formájával, az úgy nevezett nem-alkoholos zsírmájjal.
Hasonlóképpen, ha valaki szorong és depressziós, közvetve megnövekedhet a kockázata a májbetegségben való elhalálozásra.
Az Edinburgh-i Egyetem kutatói egy kérdőívre adott válaszokat vizsgálták: 165 000 embernek küldték szét a pszichológiai distressz felmérésére vonatkozó kérdőíveket. 10 éven át követték a válaszadókat, megvizsgálva, ki és milyen okból halt meg.
Azok az emberek, akik magas pontszámot kaptak a pszichológiai stressz tüneteire, nagyobb valószínűséggel haltak meg májbetegségben.
A kutatás során tekintetbe vették az alkoholfogyasztást, az elhízást, a cukorbetegséget és a szociális-gazdasági státuszt is.
Dr. Tom Russ kutatásvezető (az egyetem klinikai agytudományok központjának munkatársa), így foglalja össze:
„Ez a kutatás további bizonyítékot szolgáltat az elme és a test közötti kapcsolatra, arra, hogy a pszichológiai distressz képes káros hatást  gyakorolni fizikai egészségünkre. Annak ellenére, hogy nem tudjuk megerősíteni a direkt ok-okozati kapcsolatot, ez a kutatás bizonyíték, amely további kutatásra ösztönöz.”

A tanulmány a Gastroenterology című folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/uoe-sll051915.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: