Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A fémszennyezést eltakarító földigiliszták megmérgezik a madarakat, békákat

Posted by Suggestor - 2015. május 21. csütörtök

A Dartmouth College végzett kutatást a New England-i erdőkben megtalálható, eredetüket tekintve behurcolt földigilisztákról, amelyek benépesítették az erdőket, felszívják a mérgező fémszennyezést, ezzel hozzájárulnak az őket fogyasztó madarak, kétéltűek és emlősök pusztulásához.
A földigiliszták fontosak a talaj egészsége szempontjából: ‘fölássák’ a földet, termékennyé teszik az ürülékükkel, de ugyanúgy kárt is okozhatnak az erdő ökoszisztémájában.
New England-ben invazívnak (invazív: nem honos, behurcolt, és kontroll nélkül terjed) számítanak a földigiliszták, mert az erdők annak idején nélkülük fejlődtek ki: ugyanis a 11 000 évvel ezelőtti jégkorszak a területen élő, eredeti földigilisztákat arra kényszerítette, hogy délebbre vándoroljanak.
Az elmúlt években az emberek hurcolták be ide Európából és Ázsiából a földigilisztákat, részint horgászásra, részint kertészkedés vagy a városi zöld hulladék kezelése céljára.
A földigiliszták kontrollálatlan szaporodása most az erdészek és a talajbiológusok fejét fájdítja: milyen hatást gyakorolnak vajon az erdő ökoszisztémájára.
A Dartmouth College és a University of Vermont kutatói kilenc erdőrészt elemeztek Vermontban és New Hampshire-ben. Megállapították, hogy mind az európai, mind az ázsiai földigiliszta széles körben elterjedt rajtuk.
Az erdőtalaj tipikusan nagy mennyiségű fémszennyezést tárol az emberi tevékenység következtében, ami főként a szén és az ólmozott benzin elégetésével került a levegőbe.
A behurcolt földigiliszták testében felgyűlnek a mérgező fémek, főként az ólom és a higany, olyan mértékben, ami már veszélyes a ragadozóikra.
“Kutatási eredményeink azt mutatják, hogy ezek az egzotikus földigiliszták lehetnek a felelősek a mérgező nehéz fémek magas szintjéért a talajon táplálkozó madarak, kétéltűek és emlősök szervezetében, egész New England-szerte. Kutatásunknak két fontos üzenete van: a földigiliszta nem honos a New England-i erdőkben, és negatív hatással lehet arra, amit az erdőtalaj magától jól csinál – visszatartja a mérgező fémeket, nem engedi bejutni a táplálékláncba” – mondja a vezető szerző, Justin Richardson.
A kutatók azt gyanítják, hogy a földigilisztáknak nagyobb szerepük van a mérgező fémszennyezés széthordásában, mint eddig gondolták.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/dc-mpi052015.php

 

2 hozzászólás to “A fémszennyezést eltakarító földigiliszták megmérgezik a madarakat, békákat”

  1. Gyuri said

    Hm. És akkor mi a helyzet a mi földigilisztáinkkal? Gondolom, nem csak a new englandi giliszták akkumulálják a nehézfémeket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.