Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogyan változik a bélcsatornánk életünk folyamán?

Posted by Suggestor - 2015. május 22. péntek

Az angliai Norwich Egyetem elvégezte az első, részletes vizsgálatot bélcsatornánkról: milyen változásokon megy keresztül, ahogy öregszünk, és miként érinti ez az egészségünket.
A táplálék megemésztésén túl, a bélcsatornának központi szerepe van az immunrendszerünk programozásában, azon kívül meggátolja a megbetegítő baktériumok behatolását a szervezetünkbe.
Kiváltképpen a bél falában élő immunsejtek tartják fenn az utóbbi védelmi rendszert, csakúgy, mint a bélben az egyensúlyt baktériumok között, egészséges környezetet nyújtva a jótékony baktériumoknak, és megtéve a szükséges intézkedést a kórokozó mikrobák behatolása ellen.
Tudvalevő, hogy az életkor előrehaladtával hanyatlik az immunrendszerünk, ami nem csak hajlamosabbá tesz a fertőzésekre, de megnöveli kockázatunkat más betegségekre, például a rákra is.
Eddig nem tudtuk, mennyiben járul ehhez hozzá a bél ‘gát’ struktúrájának – és működésének – megváltozása.
A kelet-angliai Norwich Egyetem Orvosi karának és a Siena-i Egyetemnek a munkatársai összehasonlították a különböző korú, egészséges önkéntesektől származó mintákat.
Azt tapasztalták, hogy az öregedő bélcsatornában jellemzően megnövekszik egy specifikus immunrendszer szabályzó (IL-6 – interleukin 6), ami gyulladáskeltő. Az alacsony szintű, krónikus gyulladás egyre gyakoribbá válik, ahogy öregszünk.
„A gyulladást láttuk egyre gyakoribbnak, jellemző eseménynek, ami az öregedés mögött áll, és a belek szerepét központi fontosságúnak a gyulladásosságban” – magyarázta Claudio Nicoletti professzor.
„Életbe vágó, hogy kifejlesszünk egy gyulladás szabályozó mechanizmust arra a célra, hogy kivédjük a vastagbélrákot, a gyulladásos bélbetegséget, a szívbetegséget, a cukorbetegséget és a depressziót” – fűzte hozzá Alastair Watson professzor.
A további vizsgálatok azt mutatják, hogy az IL-6 megnövekedett szintjétől ‘áteresztővé’ válik a bél védőfala: átjutnak rajta a kisebb, oldható molekulák, noha nem látszik fizikai változás a struktúrájában.
Az öregedés azt is magával hozza, hogy csökken a mikrobákra adott immunválasz, ami hozzájárul a fertőzésre való hajlamhoz.
A következő lépése a kutatásnak az lesz, hogy megnézik, mi indítja be ezeket a változásokat: a bél áteresztő képességének növekedését, az immunválasz csökkenését és az interleukin 6 szintjének emelkedését.
Azt tudjuk, hogy a bélcsatornát kolonizáló mikrobák profilja az öregedéssel változik, és hogy ez kihat a bélfal bevonatára csakúgy, mint az immunrendszer sejtjeire, beleértve az IL-6-ot kibocsátó sejteket is.
„Az elkövetkező néhány évben azon szeretnénk dolgozni itt Norwich-ben, hogy megelőzzük a bélfal védőfalának lebontását, és elejét vegyük az öregkor egyes betegségeinek.”
„Ha megértjük a mechanizmusát a dolognak, jobban tisztában leszünk vele, mi okozza a változást, amit megfigyeltünk. Ha a bélbaktériumok szerepet játszanak ebben, megnyílik a lehetőség, hogy probiotikumokkal manipuláljuk őket, és egészségesen tartsuk magunkat akkor is, amikor öregszünk” – mondja Nicoletti professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/nbi-hog052115.php

Egy hozzászólás a “Hogyan változik a bélcsatornánk életünk folyamán?”

  1. uniohid said

    “…az életkor előrehaladtával hanyatlik az immunrendszerünk.” — : (

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: