Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az anya a szoptatással még a szennyezett levegőtől is megvédi gyermekét

Posted by Suggestor - 2015. május 24. vasárnap

A Baszk Régió Egyetemének egészségtudományi tanszéke kutatásokat végzett Aitana Lertxundi vezetésével a kismamák körében, azzal a céllal, hogy felmérjék a légszennyezés hatását a terhesség alatt a magzatra, illetve megvizsgálják a táplálkozás befolyását a csecsemők korai fizikai és idegi-viselkedésbeli fejlődésére.
Lertxundi és társai a babákat életük korai szakaszában vizsgálták, megnézték motoros* és értelmi fejlődésüket – a PM2,5 (kisméretű szálló por) és a nitrogén-dioxid légköri szennyező anyagok hatása alatt.
*motoros képességek: erő, gyorsaság, állóképesség, koordinációs képességek (egyensúly, térbeli tájékozódás, mozgástanulás)
Ilyen jellegű felmérés eddig még nem volt: a szálló por-részecskék és a nitrogén-dioxid hatását vizsgálni a születés előtti korszaktól kezdve a baba 15 hónapos koráig.
„Magzati korban, amikor a központi idegrendszer formálódik, nincs még méregtelenítő rendszer, ami megtisztítaná a szervezetet a felhalmozódott toxinoktól” – emelte ki Aitana Lertxundi.
A PM 2,5 átmérőjű részecske olyan apró (negyede egy hajszál átmérőjének), hogy az ülepedő porral ellentétben száll a levegőben, könnyűszerrel eljut a levegővel mindenhova, távol a kibocsátó helytől, és megtelepszik a szervezetben.
Ezeknek az idegrendszert mérgező por-részecskéknek az összetétele a kibocsátó forrástól függ. A Gipuzkoa régióban, ahol a vizsgálatot végezték, ólom, arzén és mangán tartalmú emissziót kibocsátó ipari üzemek vannak, ráadásul nagy az utak forgalma is.
Összehasonlításképpen megjegyzik a kutatók, hogy a városban, ahol a fő szennyező a közlekedés, alacsonyabb a szálló por koncentrációja, mint ezen a területen, ahol 11 acélipari üzem található, lakóterületekkel körülvéve.
A kutatás eredményeként megállapították, hogy fordított összefüggés áll fenn a szálló pornak kitett babák motoros fejlődése és a PM2,5 expozíció között – tehát a levegő rossz minősége visszaveti a motoros fejlődést.
De egy meglepő pozitív eredményre is jutottak: sem a PM2,5, sem a NO2 nem károsította azokat a csecsemőket, akiket legalább négy hónapon át szoptatott az anyjuk.
A monitorozás 2006-ban kezdődött, amikor az anyák várandósak voltak, és folyik jelenleg is, amikor már elérték a gyerekek a 8 éves kort.
638 terhes anya és gyermeke vett részt a vizsgálatban. A gyermekeiket 15 hónapos korukban vizsgálták meg a kutatók.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/uotb-bpa052215.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: