Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kerüljük a DEET tartalmú szúnyogriasztó szert, mert idegrendszer károsító, válasszunk természetes anyagot!

Posted by Suggestor - 2015. május 26. kedd

A DEET-et – N, N-dietiel-meta-toluamid-ot – a szúnyog- és kullancsriasztók százaiban alkalmazzák, pedig károsítja az agyat és az idegrendszert.
A gyerekekre különösen ártalmas, mert azok bőre részint gyorsabban felveszi az anyagot, részint a fejlődő idegrendszerre könnyebben hatást gyakorolnak a vegyületei.

Szerencsére, hamar lehet találni alternatívát: a Picaridin (IR3535) vegyületben és a lemon-eukaliptusz természetes illóolajban. ( A Picaridin a piperinnek – a feketebors-aromaolajnak a szintetikus megfelelője, de az amerikai  Környezetvédelmi Munkacsoport – EWG szerint nem neurotoxikus, mint a DEET .)
Ráadásul ezzel a két anyaggal készült permetezők biztosabban elűzték a szúnyogokat-kullancsokat a DEET-nél.
A lemon-eukaliptusz (eukaliptusz-citrom) viszont „biológiai rovarűző”.A lemon-eukaliptusz – P-menthane-3,8-diol (PMD) – vegyületét szintetikus változatban is alkalmazzák – rovarölő-szerként, de a tiszta, finomítatlan bio-olajat illatszerek készítéséhez és rovarűző szerek készítéséhez használják fel.
Magyarországon is létezik a lemon-eukaliptusz rovarűző: például Protect Natural szúnyog és kullancs riasztó permet néven – http://www.e-kertmester.hu/index.php?productID=2815

A DEET-tel kapcsolatban 8 halálesetről számoltak be az USA-ban: három esetben megették a szert, az okozta a halált, de öt esetben bizonyított, hogy a bőrön át ölt, gyerekeket és felnőtteket. Pszichológiai hatásokról is beszámoltak a használói: megváltozott a mentális állapotuk, hallucinációjuk, mozgáskényszerük volt.
Gyermekeknél letargiát, elesettséget, fejfájást, remegést, akaratlan mozgást, görcsöket válthat ki az amerikai toxikológiai centrum szerint.

Az amerikai Nemzeti Parki Szolgálat dolgozói körében (140 főn) végzett kutatás szerint 25 százalékuk tapasztalt mellékhatást a DEET használatakor: kiütést, bőrirritációt, az ajkak égését vagy érzéketlenségét, szédülést, dezorientációt, fejfájást, émelygést, koncentrációs nehézségeket.

A Duke Egyetem Orvosi Központjának farmakológusa harminc éve kutatja a rovarölő-szerek hatásait. Ő azt fedezte fel, hogy a DEET-et huzamosabb ideig használva, romlik a sejtek működése – az agyban is, amit laboratóriumi patkányok viselkedés-változásával demonstrált: memóriavesztéssel, izomgyengeséggel, fáradtsággal, izom és ízületi fájdalmakkal, remegéssel.

Egy másik, szintén ártalmas kémiai anyag, ami ugyanúgy megtalálható több szúnyog-kullancs riasztóban, a permethrin. Ez is szintetikus szer, és ez is idegméreg.
Az EPA (az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága) szerint rákkeltő, tüdőrákot, májrákot, immunrendszeri problémákat okozhat, továbbá kromoszóma-rendellenességet. A permethrin ezen felül erősen károsítja a környezetet, mérgezi a méheket és a vízi élőlényeket – de a macskákra nézve is erősen mérgező.
Forrás: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/05/25/natural-insect-repellents.aspx?e_cid=20150525Z2_DNL_art_3&utm

Reklámok

Egy hozzászólás to “Kerüljük a DEET tartalmú szúnyogriasztó szert, mert idegrendszer károsító, válasszunk természetes anyagot!”

  1. Sándor said

    Érdekes (de fontos!), hogy megint előkerült ez a téma, néhány éve sokat írtak róla magyar oldalakon is, pl. http://index.hu/tudomany/biotech/2009/08/05/veszelyesek_lehetnek_a_szunyogriaszto_szerek/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s