Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az öregek esetében a mérsékelt alkoholfogyasztás is károsíthatja a szívet

Posted by Suggestor - 2015. május 27. szerda

Már a napi két alkoholos ital is sok lehet az öregek szívének, állapította meg a Brigham and Women’s kórház kutatócsoportja.
A kutatás a heti alkoholfogyasztás következményeit nézte meg idős – 76 éves átlagéletkorú – , embereknél. A négy és félezer idős embernek az alkoholfogyasztás hatására a szívük méretében, felépítésében, működésében változások következtek be:
Minél többet ittak, annál nagyobbak voltak a szív struktúrájában és működésében beállott finom elváltozások.
Azoknál az idős férfiaknál, akik több, mint 14 italt fogyasztottak hetente, a szív bal kamrai falának megvastagodását észlelték, ami rontja a funkciót.
A mérsékelten alkoholfogyasztó nőknél pedig a szív működésében vettek észre kisebb fokú csökkenést.
„A nők érzékenyebbek az alkohol szívet károsító hatására, nagyobb a kockázatuk az alkoholos kardiomiopátiára* – bármilyen mértékű alkoholfogyasztásnál” – magyarázza Scott Solomon a Harvard Orvosegyetem professzora, a Brigham and Women’s Kórház kardiológiájának igazgatója.
*károsodott szív pumpa-funkció
A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a kevés vagy mérsékelt alkoholfogyasztás véd bizonyos szívbetegségek ellen, míg a ‘nagyivás’ károsítja a szív pumpa-funkcióját: a szívizmok megvastagodnak, rugalmatlanná válnak.

„Az alacsony alkoholfogyasztásnak potenciális előnyei ellenére megvannak a lehetséges hátrányai is, mint kimutattuk: a szív struktúrája és funkció szenvedhet kárt öreg korban az alkoholfogyasztás miatt, főleg a nők esetében. Ami megerősíti az ajánlást: aki iszik, mértékletesen tegye” – jelentette ki Alexandra Goncalves, az egyik szerző.

A mértékletes ivást általában úgy definiálják, hogy a férfiak két italt (sört, bort vagy egyéb szeszesitalt), a nők egyet ihatnak – naponta. Az Amerikai Szívszövetség vezérfonala és az USA 2010-es Táplálkozási Ajánlása is hasonló tanáccsal szolgál.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/aha-mdi052015.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: