Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A csípőcsont-törés az elesés miatt következik be az öregeknél, nem a csontritkulás miatt

Posted by Suggestor - 2015. május 28. csütörtök

Másfél millió embernek törik el a csípője évente, Finnországban 7000-nek. Mivel ez a fajta törés az idősebb embereknél fordul elő, a száma valószínűleg emelkedni fog a népesség idősödésével.
Az 1990-es évek eleje óta, amióta feltalálták a csontritkulás elleni gyógyszert, a csípőcsont törések súlyosabbá váltak.
Sokan azt gondolták, hogy a csontritkulás folyamatának lelassításával megelőzhetők a törések.

A csontritkulás kockázatának kiszámítására a csontsűrűség vizsgálatot alkalmazták és alkalmazzák. Ez a kritérium, ami ma is él, azt mutatja, hogy a legtöbb 65 év fölötti nő a rizikócsoportba tartozik. Ez alapozta meg a csontritkulás elleni gyógyszer – és a csontsűrűség mérő eszköz hatalmas piacát…
Teppo Jarvinen professzor (Helsinki Egyetem, Finnország) és csapata a csontritkulás elleni gyógyszerek hatékonyságát vizsgálta a csípőcsont törések megelőzése szempontjából, úgy, hogy áttekintették az összes, a témába tartozó publikációt.
A meta-analízis eredménye sokkoló volt.
„A gyógyszeres kezelés haszna legjobb esetben is marginális. És úgy tűnik, minél jobb eredményt mutatott ki a kezelésben egy tanulmány, annál több hibát lehetett benne felfedezni” – állapította meg Jarvinen.
Az egyik említésre méltó probléma a kutatás résztvevőinek kor-megoszlása volt. A legtöbb csípőcsont-törés 80 év fölött következik be, a kutatások ennél lényegesen fiatalabb korra fókuszáltak.
„Csak három olyan kutatást találtunk, amely 80 éves vagy ezen túli résztvevőkkel folytatta a kísérletet, és egy sem volt közöttük, amely kimutatta volna, hogy a gyógyszer megelőzte a csípőcsont törést.”
A Helsinki Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a csontritkulás elleni gyógyszerrel megelőzhető csípőcsont törés elmélete alapvetően hibás, mivel jellemzően nem a csontok törékenysége okozza a csonttöréseket az idősebb embereknél.
„A csípőcsont törés az elesés vagy hasonló kisebb baleset eredménye. Még ha az idősebb embereknek törékenyek is a csontjai, valószínűtlen, hogy eltörnének baleset nélkül. Ha az egyensúlyi problémákkal foglalkozunk, az sokkal pontosabb megközelítése a páciens kockázatának, mint a csontsűrűség vizsgálat.”
A törési kockázat túldiagnosztizálása és az azt követő túlkezelés rossz a betegnek is, az egészségügyi rendszernek is, hangsúlyozzák a kutatók.
Kockázattal élni lesújtó lehet, félni a törésektől, azt okozhatja a páciensnél, hogy soha többé nem fog kockázatos aktivitásba (testmozgásba) kezdeni, ami aláássa az egészségét. A csontritkulás elleni gyógyszer erre csak rásegít a maga káros mellékhatásaival.
„Amikor egy kezelés gyógyszerközpontú, más tényezők fölött, amelyek jelentősen hozzájárulnak a törés kockázatához, könnyen szemet hunynak, mint a dohányzás fölött, és nem veszik tekintetbe a testmozgás és az olyan megoldások hatását, amelyek elejét vehetnék az elesésnek” – emelte ki a professzor.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/uoh-hfi052715.php

Egy hozzászólás a “A csípőcsont-törés az elesés miatt következik be az öregeknél, nem a csontritkulás miatt”

  1. uniohid said

    “…egyensúlyi problémák…” – : (

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: