Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A köldökzsinór elvágásának késleltetése nemcsak megmenti a csecsemőt a vashiányosságtól, de további életére is jó hatással van

Posted by Suggestor - 2015. május 29. péntek

Svéd tudósok (Uppsala Egyetem) vizsgálták a köldökzsinór elvágás késleltetését, illetve annak későbbi hatását a kisgyerek életére, idegfejlődésére. Kutatásaik szerint a késleltetett köldökzsinór-elvágás javítja a kisgyermek finom motoros képességeit (a kéz finom, gyors, pontos mozgását) és ügyességét a társas kapcsolatokban, főként a fiúk esetében, 4 éves korban vizsgálva.

Jóllehet a teljes IQ-ra nem volt hatással, sem a viselkedés egészének megítélésére – összehasonlítva azokkal a gyermekekkel, akiknek a köldökzsinórját másodpercekkel a szülés után vágták el.
A vashiány globális egészségügyi probléma az iskoláskor előtti gyermekeknél, ami visszaveti idegfejlődésüket, és ez kihat a gondolkodási-tanulási, motoros képességeikre és a viselkedésükre. Ha a szülést követően a köldökzsinórt két-három percig még nem vágják el, a méhlepényben visszamaradt magzati vér  az újszülöttbe áramlik.
Ez a megoldás javítja a gyermek vas-ellátottságát négy – hat hónapos koráig.
Az egészségpolitikusok még haboznak kiadni az ajánlást, mert hiányoznak a hosszú távú hatásról szóló ismeretek, mondják a kutatók.
Ola Andersson és munkatársai követéses vizsgálatot végeztek egy, a svéd kórházak pácienseiből véletlenszerűen kiválasztott mintán, hogy értékeljék a késleltetés hatását a gyermek idegfejlődésére 4 éves korában.
263 gyermeknek tesztelték az IQ-ját, fejlettségét, viselkedését.
(A késleltetett köldökzsinór-átvágás határát 3 percnél húzták meg, a korai átvágást 10 másodpercnél – ami ennél is kevesebb lehet.)
A kutatók nem találtak különbséget a teljes IQ-skálában, de például a ceruza fogásának éretlensége kisebb arányú volt a késleltetetten kezelt gyermekek között, és ez a csoport nagyobb pontszámokat kapott a személyes-társas kapcsolatokra és a finom motoros ügyességre is.
A kislányok között nem mutatkozott különbség, egyetlen tekintetben sem, de a fiúknál a késleltetett köldökzsinór átvágás magasabb pontszámokat eredményezett a személyes-társas és a finom motoros funkciók területén.
„Noha hasonló eredményt kaptunk a teljes idegfejlődésre és viselkedésre a négy éves gyermekeknél
a késleltetett és a korai köldökzsinór-elszorítás, elvágás esetében, a proszociális magatartás tekintetében, a személyes-társas, továbbá a finom motoros fejlődésben, a késleltetett kezelés, különösen a fiúknál, nagyobb pontszámot eredményezett. Azt is megállapítottuk, hogy a késleltetés nem okozott káros hatást. A jövőben nagyobb csoportokon vizsgáljuk a kérdést, hogy a fejlődésre vonatkozóan világos következtetésre jussunk.”
Megjegyzendő, hogy a vizsgálatba bevont gyermekeknek alacsony volt a kockázatuk, magas jövedelmű országban születtek, ahol alacsony a vashiányosság előfordulása.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/tjnj-seu052115.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: