Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

386 új, eddig ismeretlen fehérjét találtak az emberi könnyben

Posted by Suggestor - 2015. május 30. szombat

Pontosabban szólva, nem a hétköznapi szóhasználattal könnynek mondott folyadékban, hanem abban a víztiszta nedvben, amely a szemünket folyamatosan nedvesen tartja, táplálja, és fenntartja a nyomást benne. A gondos elemzés 763 fehérjét mutatott ki – ebből 386 volt új a tudósoknak.
Ezek a fehérjék szerepet játszhatnak a szembetegségek lefolyásában, értékes diagnosztikai jelzők, esetleg gyógyszerek lehetnek.
A kutatók az Egyesült Államok (Johns Hopkins University School of Medicine) és India (Institute of Bioinformatics – Bangalore, India) tudósaiból verbuválódtak. Nagy felbontású tömegspektrométer alkalmazásával elemezték és azonosították a szemet nedvesítő folyadékminták fehérjéit – a mintákat 250 személytől gyűjtötték.
A fehérjéknek több, mint a harmada a sejten kívüli (extracelluláris) térből származott, ezek a sejtek közötti kommunikációban vesznek részt. A többi a sejtnövekedésben, differenciálódásban és szaporodásban tölt be szerepet.
De vannak a fehérjék közt növekedési faktorok, immunmodulátorok, és vannak olyanok, amelyek a vérerek képződését szabályozzák. Másoknak a szemlencse vagy a szaruhártya anyagcseréjében, energiaellátásában van funkciójuk. Például a szorbitol dehidrogenáz – az egyik újonnan felfedezett fehérje – a szemlencse glükóz-anyagcseréjében tölt be fontos szerepet.
„A szemet nedvesítő folyadék központi szerepet játszik a szem egészségében, mégsem tudunk eleget róla” – mondta az OMICS: A Journal of Integrative Biology (amelyben az írás megjelent) folyóirat főszerkesztője, Vural Özdemir, és hozzáfűzte, „ez a kutatás hatalmas lehetőséget jelent a fejlődésre a szemészetben.”
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-05/mali-aof052915.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: