Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Botrányosan környezetszennyezők a ‘környezetbarátnak’ mondott Euro 6-os dízelautók

Posted by Suggestor - 2015. május 30. szombat

Az Origo 2015.05.28-i írása

A papíron környezetbarát Euro 6-os dízelautók hétköznapi körülmények között a határérték sokszorosát meghaladó nitrogén-oxidot bocsátanak ki. Egyszerre két tanulmány is erre a megállapításra jutott.

Hétköznapi körülmények között még a környezetbarátnak mondott Euro 6-os dízelautók sem képesek hozni a laborokban, nyugodt körülmények között mért emissziós értékeket, sőt két tanulmány szerint botrányosan környezetszennyezőnek számítanak.

A brit Sunday Times összesen 29 új Euro 6-os dízelautót tesztelt városi és országúti körülmények között, öt kivételével mindegyik túllépte az Euro 6-os normában meghatározott, nitrogén-oxidokra vonatkozó kibocsátási szintet. A BMW X3-as és az Opel Zafira esetében az engedélyezett határérték tízszeresét mérték.

Az Euro 6-os dízelek csak a laborokban tiszták

A tanulmány megállapította többek között azt is, hogy a Mazda6 2,2 literes Skyactiv dízelmotorja átlagosan négyszeresen lépi túl a határértéket, lakott területen belüli emelkedős, fekvőrendőrös szakaszon azonban 12,6-szeres a határérték-túllépés mértéke.

Hasonló eredményre jutott egy németországi felmérés is, amelyben három modellt (Volkswagen CC, BMW 320d, Mazda6) vizsgáltak. A három autó együttes nitrogén-oxid-kibocsátása városon belül kilenc-, városon kívül nyolcszorosan lépte át a határértéket.

Ugyan a laboratóriumi mérések nem életszerűek, még öt évig kísértethetnek a kamu fogyasztási és emissziós adatok. Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szerint itthon is felmerült, hogy teljesítmény- helyett emissziós alapú legyen a gépjárműadóztatás.

A nitrogén-oxidok légzőszervi megbetegedéseket, a légutak nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását okozhatják, illetve a vérerek kitágulását eredményezhetik.

Forrás: http://www.origo.hu/auto/20150528-botranyosan-kornyezetszennyezoek-az-euro-6-os-dizelautok.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.