Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A skótok napelemekkel spórolnak

Posted by Suggestor - 2015. június 1. hétfő

A Greenfo.hu-ról átvett írás.

Edinburgh azt tervezi, hogy a köztulajdonban lévő épületekre – szerte a skót fővárosban – napelemeket szereltet, közösségi finanszírozásban. Az ok egyszerű: csökkentenék a szmogot a városban, és az iskolákat (meg persze a tanács épületeit) olcsó áramhoz juttatnák.

Ez lehet a legnagyobb közösségi tulajdonú városi megújulóenergia-projekt az Egyesült Királyságban, melynek eredményeként középületek, iskolák, szabadidős és közösségi központok tetején jelennének meg a szolárcellák a következő években.

“Ez fantasztikus hír Edinburgh számára, mert hosszú távú környezeti, társadalmi és gazdasági előnyöket jelent a városnak” – kommentálta a hírt a ClickGreennek Adam McVey, a főváros közlekedési és környezetvédelmi tanácsosa. Hozzátette: a közösségi finanszírozás mint megoldás ráadásul lehetővé teszi, hogy a helyi emberek tudatosabban vegyenek részt a zöldebb, fenntartható környezet kialakításában.

A közösségi projekt financiális oldalról úgy néz majd ki, hogy a szervezetek és magánszemélyek – akik szeretnének befektetni – részvényeket fognak kapni, ami után az ECSC (Edinburgh Community Solar Cooperative – Edinburghi közösségi Napelem Szövetkezet) éves kamatot fizet. A részvények értékesítéséből pedig az ECSC elkezdi a zöldenergia-rendszerek telepítését. Lang Banks, a WWF Scotland igazgatója szerint a városi tulajdonra telepíteni a napelemeket okos lépés, amit azonban minél több ingatlantulajdonosnak is követnie kellene, mivel az így elérhető energiapotenciál óriási – nem utolsósorban azért, mert a jelenlegi kihasználtsági szint meglehetősen alacsony.

Skóciában több mint 35 ezer lakás és 600 üzlethelyiség van napelemtáblákkal felszerelve, de mindezek közül Edinburghban csak alig több mint ezer ilyen található. A WWF Scotland legfrissebb, áprilisban végzett felmérése szerint az átlagos skót fővárosi otthon fény- (illetve: világítás) és villamosenergia-igényének 113 százalékát képesek volnának megtermelni, illetve becslések szerint a napkollektoros melegvízpanelek az átlagos háztartás melegvíz-szükségletét is kielégíthetnék.

A skót főváros 2020-ra kitűzött célja leírva is elképesztő: Edinburgh szén-dioxid-kibocsátását 5 év alatt 42 százalékkal csökkentenék – jelentős mértékben a napelemprojektekre támaszkodva.

A világ az olcsó napelem felé száguld, és most éppen nagyon jó évek várnak a napelemgyártókra, mert termékeikkel a világ jelentős részén ugyanannyiért tudnák előállítani az áramot, mint a hagyományos erőművekkel – írta hvg.hu nemrég a Bloombergre hivatkozva. Majd hosszasan sorolta, hogy Japántól Kínán és az Egyesült Államokon, illetve Dél-Afrikán át Indiáig hány gigawattnyi, napfényből nyert energiát terveznek beilleszteni a villamosenergia-rendszerükbe. Eközben Magyarország lényegében “oda se néz”, mert miközben a nem süt a nap, nem fúj a szél ortodoxiáját mormolja, 60 évre a rendkívül kockázatos orosz atombizniszbe bonyolódik éppen.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2015/05/27/a-skotok-is-napelemekkel-sporolnak

Egy hozzászólás to “A skótok napelemekkel spórolnak”

  1. Gyuri said

    “A skót főváros 2020-ra kitűzött célja leírva is elképesztő: Edinburgh szén-dioxid-kibocsátását 5 év alatt 42 százalékkal csökkentenék – jelentős mértékben a napelemprojektekre támaszkodva… Eközben Magyarország lényegében “oda se néz”, mert miközben a nem süt a nap, nem fúj a szél ortodoxiáját mormolja, 60 évre a rendkívül kockázatos orosz atombizniszbe bonyolódik éppen.”

    Ha a skótoknak megéri azon a szélességi körön, azon az éghajlaton, akkor nekünk vajon miért nem..?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.