Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogyan lehet javítani a törvényalkotáson?

Posted by Suggestor - 2015. június 3. szerda

A parancs és a kontroll érzelmi választ vált ki, ezért rejtett költségekkel jár, állapítják meg a kutatók.
A Cornell Egyetem Food & Brand Lab-ja (Élelmiszer és Márka labor) arra kereste a választ, hogyan lehetne érzelmi reakció helyett érett, racionális, gazdasági válaszokat nyerni a társadalomtól a közpolitikában.

Ha ugyanis konfliktusba kerül a vezetés a néppel, a politikai célok ‘visszalőhetnek’… Az a legsikeresebb közpolitizálás, amelyik pozitívan, a választást támogatva fogalmazza meg a célokat.
A kutatók: David Just és Andrew Hanks áttanulmányozták a létező szakirodalmat, és keresték a választ az elmúlt évek közpolitikájának következményeit elemezve.
Azt találták, hogy a legsikeresebb politika az volt, amit pozitívan és választást engedve fogalmaztak meg.
„Világos, hogy az emberek értékelik a választás szabadságát. Ha a politika bátorítja a jó választást, ahelyett, hogy korlátozná a rossz választást, sokkal pozitívabb reakciókat láttunk” – magyarázta David Just.
Az egyik tanulmányban, például, 173 felnőttet állítottak az elé a feladat elé, hogy különböző ételeket válasszanak ebédre. Nagyon eltérően reagáltak, attól függően, milyen áruk volt az egyes ételeknek. Amikor az árváltozás úgy volt megfogalmazva, hogy tartalmazza az egészségtelen ételek adóját, több ember választotta az egészségtelen ételeket.
Ezzel szemben, ha az árváltozást úgy vezették fel, mint az egészséges ételekre adott árcsökkentést, megnőtt az egészséges ételek iránti igény.
Ez mutatja, hogy a káros politika elleni lázadás jelentős hajtóereje a fogyasztó igényének, a politika nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja.
Dr. Just és Dr. Hanks kutatása megszívlelendő tanulságot állít a politika-csinálók és tanácsadóik elé.

„Sok döntés, amit hozunk, nem teljesen racionális. Ha az a célunk, hogy változtassunk valamin, fontos, hogy igyekezzünk szimpatizálni a közönségünkkel, megérteni őket és együtt dolgozni velük, ahelyett, hogy saját politikai célunk ellen dolgoznánk”- állapította meg Dr. Just.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/cfb-hce060215.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Hogyan lehet javítani a törvényalkotáson?”

  1. uniohid said

    „Sok döntés, amit hozunk, nem teljesen racionális. Ha az a célunk, hogy változtassunk valamin, fontos, hogy igyekezzünk szimpatizálni a közönségünkkel, megérteni őket és együtt dolgozni velük, ahelyett, hogy saját politikai célunk ellen dolgoznánk”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s