Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miért sürgős csökkenteni a széndioxid-kibocsátást?

Posted by Suggestor - 2015. június 4. csütörtök

Néhány hónappal azt követően, hogy a fosszilis üzemanyagokat (szenet, olajat, földgázt) elégették, a széndioxid a légkörbe jut, és csapdába ejti ott a kibocsátott hőt – írják a Carnegie Intézet kutatói, Xiaochun Zhang és Ken Caldeira a Geophysical Research Letters c. folyóiratban.
Amikor a fosszilis üzemanyag elég, hő keletkezik. Egy részét felhasználják villamos energia gyártására vagy hő előállítására, de a hőenergia nagy része kiszökik a környezetbe és melegíti a Földet. Az égetési folyamat azonban a hő mellett széndioxidot is termel, ami üvegházgáz: felhalmozódik a légkörben ezredévekig és csapdába ejti a hőt, amely egyébként az űrbe távozna.
Tanulmányozva a szén, az olaj és a földgáz elégetésének modelljét, Zhang és Caldeira összehasonlították az égetéssel keletkezett hőt a széndioxid okozta melegítő hatással, amit egy adag szén elégetés alkalmával bocsát ki az erőmű, és azt találták, hogy a széndioxid okozta melegítő hatás meghaladja azt a hőmennyiséget, amit az adag szén bocsát ki – 34 napon át.
Ugyanezt a jelenséget figyelték meg olaj égetésekor – 45 napi égetéssel ért fel a széndioxid melegítő hatása, míg a földgáznál 59 napi égetéssel.
„Végső soron a széndioxid okozta melegítő hatás, ami több ezer évig fennmarad a légkörben, 100 000-szeresen meghaladja az égetésből magából keletkező melegítő hatást” – mondja Caldeira.
Egy erőmű – ami folyamatosan működik – CO2 kibocsátásából eredő melegítő hatás már három hónap alatt meghaladta a közvetlen melegítő hatását. Folyamatos üzem esetén ez az idő 95 nap a szén, 124 nap az olaj és 161 nap a földgáz esetében.
„Ha az erőmű folyamatosan üzemel, 3 és 5 hónap között – a típusától függően – az általa kibocsátott széndioxid jobban fölmelegíti a Földet, mint a kibocsátott hő. Ahogy telik az idő, az erőmű égetési üteme nem változik, de a széndioxid felhalmozódik (és benne marad a légkörben több ezer évig), így év végére az üvegházgázok sokkal jobban fogják fűteni a Földet, mint a közvetlen hőhatások.”
„Hozzá kell tenni, hogy a hőkibocsátás az erőműnél (járműveknél) nem elhanyagolható, főként nem városi környezetben. De a széndioxid okozta felmelegedés sokkal jelentősebb. Eredményeinkből világosan következik, hogy az emissziót minél sürgősebben csökkenteni kell” – fűzte hozzá Zhang.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/ci-ggw060215.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Miért sürgős csökkenteni a széndioxid-kibocsátást?”

 1. Gyuri said

  Sajnos az ember nem tanul a történelemből, de a fizika, kémia, biológia sem érdekli.
  Az ökológia meg pláne, csak a haszonszerzés, és a gazdasági növekedés, mindenáron.
  Amíg lesz gazdaságosan kitermelhető szén és olaj, addig nem állunk le vele, bármennyire is melegít a belőle származó CO2.
  Aztán meg majd nézhetünk, mint a süket disznó a búzásban.
  De addig is úgy teszünk, mint Atlantisz népe az Erik, a viking című Monty Python eposzban, mikor süllyedt a sziget, ám a lakosok tagadták a tényt, és vígan énekelve tűntek el a habok közt…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s