Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Új megközelítéssel az influenzás betegekért: azokon segítsünk, akiknél légzési elégtelenség lép fel

Posted by Suggestor - 2015. június 6. szombat

Influenzában amiatt szoktak meghalni az emberek, hogy légzési elégtelenség lép fel náluk, ugyanis a tüdő vérereinek falán  átszivárog a folyadék a léghólyagokba.
Dr. Warren Lee, a Torontó-i Egyetem St. Michael Kórházának orvosa, eredeti ötletet dolgozott ki. Nem új influenza-gyógyszert talált ki, amely a folyton változó vírussal küzd meg, hanem megpróbálta a vérerek falát megerősíteni, hogy ne legyenek áteresztők.
A Sunnybrook Kórház kutatóival együttműködve kikísérleteztek egy olyan szert, amely a vérerek falát borító endoteliális sejtekre hat.
Dr. Lee egereken végzett kísérletekben vizsgálta az új gyógyszert.
A következő eredményre jutott:
A Vasculotide nevű szer hatékonynak bizonyult az influenza több törzsével szemben, beleértve a 2009-es járványt okozó sertésinfluenzát is. A gyógyszer nélkül az egerek mind elpusztultak volna egy hét alatt, míg a gyógyszerrel több, mint 80 százalékuk túlélte a betegséget.
A szer akkor is hatásos volt, ha napokkal a fertőzés után kapták. (A vírusellenes Tamiflu gyógyszert azonnal el kell kezdeni szedni.)
A drog önmagában is hatásos.
Hatásossága mellett nem nyomja el a szervezet immunválaszát.
Dr. Lee, aki szakmáját tekintve intenzív terápiás orvos és sejtbiológus, azt állítja, hogy bár egyelőre egereken tanulmányozták a szer hatását, az hatásosnak bizonyult két eltérő egértörzsön és három különböző influenza-törzsön.
És minthogy a vérerek tartalmának átszivárgási mechanizmusa közös az állatvilágon belül, Dr. Lee optimistának mutatkozott a  más állatokra, illetve az emberre gyakorolt hatást illetően.
A Scientific Reports című folyóirat szerint a két kórház, a St. Michael’s és a Sunnybook egyidejűleg szabadalmi oltalomért folyamodtak az USA illetékes hivatalához.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/smh-rth060215.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s