Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha azonosak a játékszabályok idősek és fiatalok számára, nem is jelentős a memóriaromlás

Posted by Suggestor - 2015. június 7. vasárnap

A Baszk Régió Egyetemének kutatója, Alaitz Aizpurua szerint az a vélekedés, hogy romlik az ember memóriája, ahogy öregszik, nem teljesen igaz.
„A neuropszichológiai kutatások azt mutatják, hogy a kognitív hanyatlás megkezdődik ugyan már 20 éves korban, de ez jószerivel észrevehetetlen, mert a kapacitásunk teljesen elegendő  az életünkben való boldoguláshoz. A veszteség észrevehetőbbé válik 45 és 49 éves kor között, majd általában 75 éves kor után.”
De a romlás sem nem általános, sem nem egyforma.
„Idősebb korban a memóriaromlás a saját életünkre való visszaemlékezésben jelentkezik (epizodikus memória), de nem érinti a világról való ismereteinket (szemantikus memória). A szemantikus memória és a procedurális (egy folyamat lépéseinek ismerete) memória nem sérül, sőt, némely esetben inkább javul, míg az életünkre való visszaemlékezés egyes részletei elmosódnak.”
„A procedurális emlékezet a ‘szkill’-el van összefüggésben, a csinálni tudással, például azzal, hogyan kell autót vezetni. Ez általában megmarad  öregkorban is.”
„A szemantikus emlékezet a nyelvvel van összefüggésben, fogalmak jelentésével, ismétlődő dolgokkal. Például, ha bemegyünk egy étterembe, tudjuk a követendő lépéseket, a pincért, az étlapot, a rendelést, és így tovább.”
Az epizodikus memória személyes életünk tényeire való emlékezést jelenti, időben és térben specifikus. Például: mikor voltunk utoljára étteremben, ki ült mellettünk, mit fogyasztottunk stb.

A kutatók a kísérletben arra kérték a résztvevőket, emlékezzenek vissza személyes életük három eseményére: valamire, ami az előző évben történt (de nem az előző hónapban), valamire, ami az előző hónapban (de nem az előző héten) történt, és valamire, ami az előző héten történt, de nem az előző napon.
Ezzel azonos játékszabályokat állítottak föl fiatal és idős résztvevők számára, mert a korábbi kutatások nem úgy működtek. Ha azt kérték a fiataloktól és az idősektől, hogy idézzenek föl egy eseményt gyerekkorukból, a fiataloknak 10 – 15 évet kellett visszamenniük gondolatban, míg az idősebb felnőtteknek 40-et, vagy még többet.
A következő konklúzióra jutottak a kutatók:
„Az egyénnek, legyen idősebb vagy fiatalabb, megvan a memóriakapacitása arra, hogy a saját élete eseményeire, annak részleteire emlékezzen. A differencia ott van idősebb és fiatalabb között, hogy a fiatalok több részletre emlékeznek. Kutatásunk azt mutatja, hogy ez a különbség csak egyetlen kísérletben mutatkozott meg, abban, ahol az előző évi memóriát kellett kutatnia – a kutatásban legrégebbi visszaemlékezésnél.”
„Nem volt említésre méltó különbség sem az előző hónap, sem az előző hét eseményeire való visszaemlékezésben”- erősítette meg Aizpurua.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/uotb-mla060515.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Ha azonosak a játékszabályok idősek és fiatalok számára, nem is jelentős a memóriaromlás”

  1. uniohid said

    Jó hír:
    „A procedurális emlékezet a ‘szkill’-el van összefüggésben, a csinálni tudással, például azzal, hogyan kell autót vezetni. Ez általában megmarad öregkorban is.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.