Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A mindig újabb és újabb mobilkészülékek sokba kerülnek a környezetnek

Posted by Suggestor - 2015. június 8. hétfő

“Mintegy 85 millió használaton kívüli telefonkészülék van Nagy-Britanniában. Ezeket a készülékeket értékes fémek, arany, ezüst, réz felhasználásával gyártották, amelyeket pénzben is és környezetileg is költséges kitermelni. Ezek a használaton kívüli telefonok megközelítőleg 4 tonna aranyat tartalmaznak, 110 millió font értékben – és 84 000 tonna széndioxid fog a levegőbe kerülni, hogy helyettesítsék” – magyarázza Dr. James Suckling (University of Surrey), az egyik szerző.

“A sűrűn változó, egyre ‘okosabb’ telefonok a fogyasztókat arra bátorítják, hogy gyakran cseréljék le a telefonjukat, tekintet nélkül arra, hogy a jelenlegi telefonjuk is tökéletesen megfelel a célnak. Kutatásunk rávilágít, hogy nem elegendő az ösztönzés arra, hogy az emberek újrahasznosítanák régi mobiltelefonjukat. Emiatt aztán, sajnos, a használaton kívüli, régi készülékek a fiókokban hevernek, amíg végül ki nem dobják őket a szemétbe, ahonnan a hulladéklerakóba kerülnek. Ez a trend nem folytatódhat, ha élhető jövőt akarunk.”

Alternatívaként a ‘felhő alapú szolgáltatói rendszert’ ajánlják a kutatók, mert ott a költséges kialakítás is  és  a mobilkészülék memóriája is a távoli szerverre van kihelyezve, az interneten keresztül. Így anélkül tud komplex lenni a szolgáltatás, hogy a mobilkészülék maga lenne komplex. Tartós lesz az ilyen készülék és kevesebb értékes erőforrást igényel. A vásárló nem csak hogy nem dobja ki a telefont, hanem visszaadja a szolgáltatónak, aki köteles azt visszavenni. Ez a rendszer biztosítaná, hogy a mobiltelefon nem köt ki a hulladéklerakóban.

“Ez a modell már eddig is működött. Ha az energiaigényes PC-ket lecseréljük olyan okos számítógépekre, amelyek felhő alapú szolgáltatással működnek, a kevesebb hardverrel a felére csökken a fogyasztásuk” – magyarázza Dr. Suckling.

“Természetesen, vannak más kihívások is. Kutatócsoportunk most azt vizsgálja, hogyan valósítható meg az ilyen üzleti modell, amikor meg kell győzni a fogyasztót, hogy a felhő alapú szolgáltatást rá lehet bízni a szolgáltatóra, az adatait biztonságban tudhatja.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/uos-cmc060515.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A mindig újabb és újabb mobilkészülékek sokba kerülnek a környezetnek”

  1. uniohid said

    “… a jelenlegi telefonjuk is tökéletesen megfelel a célnak.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s