Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Valós magyar vállalásokat a párizsi klímakonferenciára!

Posted by Suggestor - 2015. június 9. kedd

Sajtóközlemény

Tizenhat környezet- és természetvédő civil szervezet üdvözli a magyar köztársasági elnök kezdeményezését, amelyben a világ döntéshozóit sürgetik azonnali és hathatós éghajlatvédelmi cselekvésre. 2015 decemberében ugyanis a világ vezetői összeülnek Párizsban az ENSZ klímacsúcson, hogy megállapodjanak az új, 2020 utáni nemzetközi üvegházgáz kibocsátás-csökkentési vállalásokról. A párizsi tárgyalásokat előkészítő, a héten befejeződő bonni találkozón azonban eddig alig történt előrelépés.

A civilek arra buzdítják tagjaikat, hogy támogassák aláírásukkal a köztársasági elnök által létrehozott http://www.elobolygonk.hu oldalon található petíciót.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás civilizációnkat fenyegető hatásai csak akkor kerülhetőek el, hogy ha minden nemzet határozott lépéseket tesz a „közös, de megkülönböztetett felelősség” elve értelmében.

A bonni folyamatokon messze túlmutatóan, csak olyan párizsi megállapodás tekinthető sikeresnek, amely sürgős és jelentős kibocsátás-csökkentést rendel el összhangban a tudományos eredményekkel. Mivel a jelenlegi helyzet kialakulásáéért elsősorban a fejlett országok a felelősek, támogatniuk kell globális Dél országait, hogy elősegítsék az energiarendszer megújítását, a szegénység felszámolását és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. Az energia-rendszerváltást mind északon, mind délen az energiatakarékosságra, az energiahatékonyságra és a megújuló energiákra kell alapozni.

Magyarországnak is mihamarabb el kell kezdenie az energia- és anyagtakarékos gazdaság felé való rendszerváltást, ezért a kormánytól elvárjuk, hogy támogassa az energiahatékonyságot és a megújuló energiák elterjedését. Kiemelten fontos a decentralizált, közösségi energiatermelési kezdeményezések segítése, amelyet a magyar kormányzatnak jogi és pénzügyi eszközökkel kell ösztönöznie. A 2030-ra szóló energiahatékonysági és megújuló energiás uniós célszámot le kell bontani magyar vállalásokra úgy, hogy a közös, de megkülönböztetett egyéni felelősség alapján Magyarország megfelelően kivegye a részét, és jogilag kötelező vállalásokat tegyen.

A fosszilis energiák kiváltása során el kell kerülni a környezetre és társadalomra további terheket rovó álmegoldásokat, mint az atomenergia vagy a biomassza túlzott használata. Éppen ezért sürgetjük, hogy Magyarország lépjen vissza a paksi atomerőmű bővítésétől.

Emellett a kormányzat az eddigieknél nagyobb pénzügyi, kapacitásépítési és technológiai segítséget, együttműködést nyújtson a fejlődő országok felé, amellyel az igazságos, energiahatékonyságon és megújuló energiákon alapuló energiaellátás biztosítását és az elkerülhetetlen klímaváltozáshoz való alkalmazkodást segíti elő ezen országokban. Ez a Fejlesztés Európai Évében (EYD2015) kiemelten fontos ügy legyen.

Csatlakozó civil szervezetek:
„Bihar” Kis-sárréti Civilek Társasága
Beretzk Péter Természetvédelmi Klub
Biokultúra Közép-Magyarországi Egyesület
Éghajlatvédelmi Szövetség
Energia és Környezet Alapítvány
Fenntarthatóság Felé Egyesület
Inspi-Ráció Egyesület
Kis Túr Természetvédelmi Egyesület
Közép-magyarországi Zöld Kör
Levegő Munkacsoport
Magyar Természetvédők Szövetsége
Mozgalom az Egészséges Város Környezetéért Társaság
Reflex Környezetvédő Egyesület
Természet és Környezetvédők Solti Egyesülete
Védegylet
Zöld Akció Egyesület

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s