Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Váratlan fordulat: az Alzheimer-kórt okozó fehérje tartja karban a szemet és az izmokat

Posted by Suggestor - 2015. június 10. szerda

Az amiloid prekurzor protein (APP), amelynek az Alzheimer-kór kifejlődésében fő szerepet tulajdonítanak, fontos szerepet tölt be a szem és az izmok egészségében, állítja egy tanulmány, amely a FASEB* Journal-ban jelent meg.

“Reméljük, hogy felfedezésünk kiterjeszti majd ezen APP-hez kötődő fehérjék normális funkciójának az értelmezését” – mondja Jaehong Suh (Massachusetts General Hospital, Boston). “Ebből a kutatásból megtalálhatjuk a kulcsot az okokhoz – és a hatékony kezeléshez – olyan betegségekre, mint a szürke hályog, a veleszületett izomgyengeség és az Alzheimer-kór.”

Ha azokat a fehérjéket, amelyek az APP-khez (FE65 és FE65L1) kötődnek, ‘kiütik’, szürke hályog és izomgyengeség keletkezik az egérben. Emellett azt is kimutatta ez a kutatás, hogy egy fehérje (laminin) kifejeződése, amely szerepet játszik a szemlencse építésében, súlyosan károsította az egér szemlencséjét –  az FE65 és FE65L1 hiányában. Ha az emberen végzett kutatás is megerősíti az eredményeket, az FE65 és FE65L1 fehérjék gyógyíthatják a szürke hályogot, az izomgyengeséget és az Alzheimer-kórt.

A kutatók négy különböző egércsoporton vizsgálták az FE65 és FE65L1 fehérjéket: az egyiket FE65 nélkül, a másikat FE65L1 nélkül, a harmadikat mind a kettő nélkül, a negyedik volt a normál, kontrollcsoport. Az FE65 és FE65L1 hiányában súlyos lencse-rendellenesség fejlődött ki az egereken, aminek extrém megjelenési módja lehet a hályog és az izomgyengeség. Az izomgyengeségnek egy enyhébb formáját találták azoknál az egereknél, amelyeknek csak egy génjüket ‘ütötték ki’, míg egyáltalán nem találtak rendellenességet a normál egereknél.

“Ritkán fordul elő élő rendszerben, hogy egy génnek vagy egy fehérjének egyetlen funkciója legyen” – reagált Gerald Weissmann a FASEB Journal főszerkesztője. A fehérje, amely az Alzheimer-kór keletkezésében játszik szerepet, funkcióval rendelkezik a szövetekben is, ez nem megy meglepetésszámba, de váratlan.”

*FASEB – Federation of American Societies for Experimental Biology

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/foas-pp060915.php

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .