Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Fenntarthatósági kérdések mélyére ástak a középiskolások

Posted by Suggestor - 2015. június 11. csütörtök

A Magyar Természetvédők Szövetsége sajtóközleménye

Több mint ötszáz középiskolai diák és tanár fedezte fel virtuális expedíció keretében a napi szinten használt elektronikai eszközök nyersanyagainak jelentős globális, környezeti és társadalmi hatásait, melyek hazánkat és a kitermelő országokat érintik. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) „Láss a mélyére! – a kütyüink valódi ára” címmel tavasszal indított országos környezetvédelmi diákvetélkedője mai eredményhirdetésén a 10 legjobb csapatot díjazta. Az első három helyezett a vépi, a szigetszentmiklósi és a tiszaújvárosi csapat lett.

A három fős diákcsapatok kreatív feladatokon keresztül vettek részt az expedíción: az első fordulóban a többek között mobiltelefonokhoz is használt tantál, lítium, arany, réz, ón, alumínium, ólom és szén eredetét, a bányászat helyi körülményeit és hatásait vizsgálták, egy képzeletbeli magyar kutató nyomait követve négy földrészen. A második fordulóban a nyersanyagok kitermelésének ok-okozati összefüggéseit és a mobiltelefonok életciklusát, az e-hulladék hazai sorsát kutatták. Végül eredményeiket – azaz a virtuális expedíció tapasztalatait – a diákcsapatok egyéni módon mutatták be iskolatársaiknak és környezetüknek.

Nagy örömünkre rengeteg ötletes és igényes kivitelezésű bemutató anyag – videó, újság, mini-vetélkedő, fotó- és képregény, plakát és diasorozat – született. Fő célunk az volt, hogy a diákok megismerjék a kütyük életciklusát, környezeti-, társadalmi- és gazdasági hatásait a fejlődő országokban és itthon, hogy az összefüggésekre figyelve, tudatosabban használják ezeket az eszközöket – foglalta össze Kis Klára, a Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelőse.

A Magyar Természetvédők Szövetsége 2008 óta szervezi partnereivel a sikeres Klímaőrjárat vetélkedősorozatot, amely játékos formában neveli az ifjabb generációt a környezettudatos életmód gyakorlati megvalósítására. A (L)áss a mélyére vetélkedő is ennek hagyományaira épült.

A diákcsapatok által készített legérdekesebb bemutató anyagok itt megtekinthetők: http://www.mtvsz.hu/lass_a_melyere_orszagos_vetelkedo

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s