Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Normális öregedésnél megőrződik az agysejtek sűrűsége

Posted by Suggestor - 2015. június 13. szombat

A University of Illinois (Chicago) képeket mutatott be bizonyítékul arra nézve, hogy a normális öregedés alatt a sejtek eredeti sűrűségüket mindvégig megőrzik, mindenütt az agyban, nem csak egyes régiókban, ahogy az előző agykísérletek mutatták. Az agysejtek sűrűségének megmaradása megvédheti a kognitív (tanulási, emlékezési) romlás ellen az időseket, az agy fokozatos elvékonyodása mellett is.

A képeket az Illinois Egyetem egy nagy erejű (9,4 Tesla) MRI géppel készítette, ennek alkalmazására első ízben került sor emberi felvételnél. Ez a készülék több, mint háromszor olyan erős, mint a tipikus MRI, jelenleg csak tudományos kísérletre engedélyezett.

“Ezzel a készülékkel olyan információkat szerezhetünk, amelyek segítenek felderíteni az agyban a sejtvesztést, a sejtsűrűség-vesztést, amely a neuro-degeneratív betegségeket (például az Alzheimer-kórt) jellemzi, méghozzá évtizedekkel azelőtt, hogy a tünetek megjelennének” – mondja Dr. Keith Thulborn, az MRI kutatóközpont igazgatója.

Az idegtudósok régóta tudják, hogy az emberi agy veszít tömegéből az életkor előrehaladtával, de sokáig azt gondolták, hogy a tömegvesztés az agysejtek elvesztését jelenti. Ezt a feltételezést aztán újabb kutatások elvetették, kimutatták, hogy az idegsejtek maguk veszítenek a tömegükből, miközben a sejtek száma megmarad – a normális, idős felnőtteknél.

Thulborn csapata 49, normális kognitív állapotú felnőttet szkennelt, 21 évestől 80 évesig. Valamennyinek legalább érettségije volt, és alkalmazásban álltak, vagy ha nyugdíjasok voltak, aktív életet éltek. Nem volt nagyobb betegségük sem, az idegrendszeri és pszichiátriai betegségeket is beleértve, mentálisan a normális kategóriába tartoztak.

A 9,4 Tesla erősségű MRI a nátrium ionokat méri, amelyek kevésbé koncentráltan helyezkednek el, mint a zsír és vízmolekulák, amelyeket a standard MRI detektál. A nátrium ionok mindenütt jelen vannak a szervezetben, ki- és belépésük az idegsejtekbe hozza létre az elektromos potenciált, ami az idegi impulzus keltéshez szükséges.

A nátriumkoncentráció tükrözi az agy neuronsűrűségét. Az alacsony nátrium-koncentrációjú területek azt mutatják, hogy a neuronok egymáshoz közel helyezkednek el, míg a nagyobb nátrium koncentráció arra utal, hogy több hely van a sejtek között – vagy a sejtvesztést, a neuro-degeneratív betegségeket jelöli.

Thulborn szerint a nagy erejű szkennereket nemsokára a klinikai gyakorlatban is használni fogják.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/uoia-cdr061215.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Normális öregedésnél megőrződik az agysejtek sűrűsége”

  1. uniohid said

    Van normális öregedés?: )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s