Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A gabona fehérjetartalma csökken a széndioxid-szint gyors emelkedése miatt

Posted by Suggestor - 2015. június 14. vasárnap

A Göteborgi Egyetem (University of Gothenburg) kutatói feltárták, hogy a növények szöveteinek nitrogénkoncentrációja alacsonyabb a magas széndioxid-szintű levegőben, függetlenül attól, hogy a növényt műtrágyázzák-e.

Johan Uddling kutatásvezető egy nemzetközi csapattal gyűjtötte össze az adatokat, nagy arányú terep-kísérleteket végeztek,  négy kontinens nyolc országában.

A növények (táplálék-)minősége megsínylette a megemelkedett légköri széndioxid-koncentrációt.

“Egyértelmű volt a kutatás eredménye: a gabona nitrogéntartalma csökkent a megemelkedett széndioxid-szint mellett, mind a három ökoszisztéma típusban. Azt is láttuk, hogy ezt a negatív hatást nem küszöböli ki az sem, ha segítjük a növény növekedését,  ha műtrágyát kap. Ez valami teljesen új és váratlan dolog” – foglalta össze Johan Uddling, a Göteborgi Egyetem oktatója (biológiai és környezeti tudományok tanszék).

A növények nitrogéntartalma fontos a táplálék minősége szempontjából, ami kihat a biodiverzitásra és a produktivitásra.

Amikor megnövekszik a széndioxid-szint, a növényekben csökken a nitrogéntartalom – a fehérjeszint. A kutatás kimutatta, hogy ez a helyzet a búzánál és a rizsnél, két, az emberiség élelmezése szempontjából legfontosabb gabonanövénynél. De a füves puszták különféle fajait éppúgy érinti, csak az érintettség erőssége változik fajonként, ami megváltoztathatja a fajok összetételét az ökoszisztémában.

“Az eredmények azt mutatják minden ökoszisztéma-típusra, hogy a magas széndioxid-szint gátolja a növények nitrogén felvevő képességét, és ez a negatív hatás részben amiatt van, mert a megnövekedett széndioxid mennyiségnek csak marginális a hatása – vagy nincs hatása a növekedésre a legtöbb ökoszisztémában.”

Eddig a légkör csökkent nitrogéntartalmát okolták: a megemelkedett széndioxid tartalom mintegy felhígítja a nitrogént a légkörben, és a nitrogén felvétel nem tud lépést tartani a növény fotoszintézisének növekedésével.

“Kutatásunk megmutatja, hogy ez a magyarázat részint szimplifikált, részint inkorrekt. Mi már akkor is csökkent nitrogéntartalmat tapasztaltunk, amikor az a növekedést még nem érintette. Továbbá: jó minőségű műtrágya is rendelkezésre állt a kísérletben, ami azt mutatja, hogy nem a talaj nitrogéntartalmának korlátozottságáról van szó. További kutatások majd kiderítik, mi okozza ezt a hatást. De úgy tűnik, a növény nitrogén felvevő kapacitásával van kapcsolatban, nem a talaj megváltozott nitrogénszintjével.”

A kutatásról a beszámoló a Global Change Biology c. folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/uog-icd061215.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s