Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az étkezéssel bevitt só korlátozza a zsír felszívódását azzal, hogy csökkenti az emésztés hatékonyságát

Posted by Suggestor - 2015. június 15. hétfő

Az Iowa-i Egyetem tudósai arra jöttek rá, hogy ha a magas zsírtartalmú táplálékot jól megsózzuk, akkor attól – legalábbis az egerek – nem fognak hízni.

A kutatók mégis óva intenek a túl sok só fogyasztásától, mert az meg szív- és érrendszeri betegségeket okozhat.

Nem is azt állítják, hogy a magas sófogyasztás hirtelen jó dologgá vált, inkább arra mutatnak rá, milyen nagy hatással tudnak lenni a kalóriát nem tartalmazó tápanyagok is az energia-egyensúlyra és a súlynövekedésre.

“Miközben az emberek arra figyelnek, hogy mennyi zsír vagy cukor van az elfogyasztott táplálékban, kísérleteinkben valami más, olyan, aminek nincs is kalóriatartalma – a nátrium – nagyobb hatást gyakorol a hízásra” – állapítja meg Justin Grobe, tanársegéd.

Az egyetem orvosai azzal a feltételezéssel indították a kutatást, hogy a zsír és a só kombinációja, ami igencsak ízlik az embernek, így együttesen, megnöveli a táplálékfelvételt, és előmozdítja a súlynövekedést. Egereken tesztelték az elképzelésüket: vagy normál takarmányt kaptak, vagy magas zsírtartalmút, különböző sókoncentrációval, 0,25 – 4 százalékosig.

Meglepetésükre, azok az egerek híztak legtöbbet – 15 grammot 16 hét alatt, amelyek magas zsírtartalmú, de a legalacsonyabb sótartalmú tápot ették. Ehhez képest a magas só- és zsírtartalmú tápon tartott egerek a legkevesebb súlynövekedést mutatták, annyit, mint a normál takarmányon tartottak – csak 5 grammot.

“Kiderült, hogy a mi ‘sültkrumpli’ hipotézisünk teljesen rossz. Eredményeinkből le lehet szűrni, hogy a közegészségügynek az a törekvése, hogy még jobban csökkentse a lakosságnál a nátriumbevitelt (az ételek sózását), nem várt és nem szándékolt következményekkel járhat” – mondta Grobe.

A kutatók, hogy kivizsgálják, hogyan lehet megelőzni a súlynövekedést a magas sóbevitellel, a következőket vették szemügyre, mint amelyek befolyásolják az energia egyensúlyt az állatoknál.

Az energia beviteli oldalon kihúzhatták a táplálkozási magatartás változását, mert minden egér ugyanannyi kalóriát fogyasztott. Az energia ‘kiadás’ (leadás) oldalán ugyancsak nem volt különbség anyagcsere vagy fizikai aktivitás szintjén a különböző diétára fogott egerek között. Ellenben az eltérő sómennyiség hatott jelentősen az emésztés hatékonyságára, arra, mennyi zsírt hasznosított a szervezet.

“Nem lehet minden kalóriát azonos értékűnek venni, ezt mutatja a kutatásunk” – mondja Michael Lutter, társszerző. “Nagy eltérések vannak az emberek emésztési hatékonyságában, ez is hozzájárulhat a hízásra való érzékenységhez vagy éppen a hízásnak ellenálláshoz.”

“A súlynövekedésnek való ellenállás a megnövelt sótartalom következtében, nem volt köszönhető másnak, mint az emésztőtraktus csökkent hatékonyságának” – magyarázza Grobe.

“Lehet, hogy ez azt is megmagyarázza, mitől vannak emésztési nehézségeink, ha bizonyos gyorséttermi ételeket fogyasztunk, amelyek magas zsír- és sótartalmúak” – fűzte hozzá.

A magas vérnyomással kapcsolatos kutatásaiból Grobe tudta, hogy a szervezet sószintje hatással van egy enzimre (renin), amely a vérnyomáshoz kapcsolódó hormonrendszer része. Ez az új kutatás azt mutatja, hogy ez a hormonrendszer (az angiotensin) szabályozza az emésztés hatékonyságát a táplálkozás útján bevitt nátrium segítségével.

A kutatás még éppen hogy csak elindult, folytatni kell a tápanyagok és felszívódásuk közötti bonyolult interakció vizsgálatát, mondják a kutatók.

“Ami a legfontosabb, folytatni kell a részletekbe menő vitát a táplálkozási ajánlásokról” – tette még hozzá Grobe.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/uoih-hsp061115.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s