Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Sajnos, Miniszterelnök Úr, a helyzet rosszabb, mint hittük

Posted by Suggestor - 2015. június 15. hétfő

Az alábbi nyílt levelet küldte Orbán Viktor miniszterelnök úrnak Baranyi Krisztina, Budapest IX. kerületi önkormányzati képviselője.

dr. Orbán Viktor,
Magyarország miniszterelnöke

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Korábbi levelemben már részletes tájékoztatást küldtem Önnek az Illatos úti volt BVM gyártelep területén tárolt több ezer hordónyi veszélyes hulladék és méreg jelentette veszélyekről, a telepen lévő áldatlan állapotokról.

Képviselői munkám részeként két hónappal ezelőtt kezdtem el aktívan foglalkozni ezzel az üggyel. Mint bizonyára Ön is tudja, minden lehetséges fórumot és eszközt megragadtam annak érdekében, hogy a helyzet súlyosságára felhívjam nem csupán a nyilvánosság, de a hatóságok és a kormány figyelmét is.

Minden erőfeszítésem, számos kormányzati ígéret és az Ön adott szava sem volt elég, hogy a helyzet megnyugtatóan megoldódjon.

Én ígéretet tettem a választóimnak és saját magamnak, hogy addig nem nyugszom, amíg az Illatos úti vegyi üzem telepéről el nem szállítják az összes hordót, és amíg meg nem indul a terület rekultivációja. A veszélyes anyagok elszállítása megkezdődött, de le is állt, félkészen. A hatóságok többször is biztosították a lakosságot arról, hogy a rosszul tárolt hordókból kiömlött vegyi anyagok nem veszélyeztetik sem a talaj, sem pedig a talajvíz minőségét.

Sajnos azonban, Miniszterelnök Úr, a helyzet rosszabb, mint hittük.

Megérkeztek ugyanis azok a mérési eredmények, amelyeket független kutató céggel, közadakozásból végeztettem el. Ezekből kiderül, hogy a helyzet rendkívül súlyos, a mérgek minden bizonnyal kijutottak a telepről, és élő szervezetekben határérték fölött vannak jelen.

A szakértők mind a gyártelepen belül, mind annak környékén mintát vettek a talajból és a talajvízből, valamint élő szervezetből (csiga), melyeket laboratóriumban megvizsgáltak.
A kapott eredmények rendkívül aggasztóak, és sajnálatos módon igazolják korábbi aggodalmaimat: öt szúrópróbaszerű vizsgálatból négy szerint a mérgek a gyártelepről kijutottak, élő szervezetekben határérték fölött vannak jelen.

A talajvíz benzoltartalma a BVM területén belül: 53400 mikrogramm/liter. A területen kívül, a Határ út mellett: 7,92 mikrogramm/liter. Határérték: 1,0 mikrogramm/liter.

A talajvíz klórbenzol tartalma a területen belül: 48500 mikrogramm/liter. Kívül: 3,63 mikrogramm/liter. Határérték: 1,0 mikrogramm/liter.

A talajvíz területen belüli AOX-tartalma (jellemzően ipari eredetű, zömmel rákkeltő vegyületek): 80600 mikrogramm/liter. Kívül: 4790 mikrogramm/liter. Határérték: 200 mikrogramm/liter.

A talaj DDT/DDE/DDD tartalma a BVM területén belül: 52,15 mg/kg. Kívül: 0,148 mg/kg. Határérték: 0,1 mg/kg. A vegyiművek területén kívül, a Határ út mentén élő csigában (élő szervezet) mért DDT/DDE/DDD tartalom: 0,132 mg/kg.

Az igazság  az, hogy az említett anyagok mindegyike súlyosan káros az egészségre, többségük rákkeltő hatású.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Azonnali lépésekre van szükség!
Több független vizsgálat is bizonyítja: nagyon súlyos a helyzet. Mivel személyesen Öntől kaptam ígéretet arra, hogy az ügyben nem marad tétlen, most minden adatot elküldök Önnek, hogy bizonyíthassa: minden magyar miniszterelnökeként, állja a szavát.

Budapest, 2015. június 11.

Tisztelettel,
Baranyi Krisztina,
Budapest IX. kerületi önkormányzati képviselő, Együtt

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2015/06/14/vajon-orban-segit-az-illatos-uti-meregbomba-hatastalanitasaban

A levél teljes terjedelmében itt olvasható.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s