Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Együnk csokoládét?

Posted by Suggestor - 2015. június 16. kedd

Naponta maximum 10 deka csokoládé elfogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érbetegség kockázatát, legalábbis semmi jel nem utal az ellenkezőjére, mondják a kutatók a British Medical Journal-ban.

21 ezer felnőtt ember táplálkozását követték az EPIC-Norfolk kutatásban, azzal a céllal, hogy a táplálkozás és az életmód hosszú távú hatását az egészségre megfigyeljék.

A kutatás résztvevőit – 9214 férfit és 11 737 nőt – 12 éven át monitorozták. Ez alatt az idő alatt 3013 főnél következett be végzetes vagy túlélt szívbetegség vagy sztrók.

A résztvevők 20 százaléka úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem eszik csokoládét, de a többieknél a napi fogyasztás 7 gramm körül volt, de némelyek 100 grammot is elfogyasztottak.

Akik több csokoládét fogyasztottak, azok fiatalabbak voltak és alacsonyabb súlyúak, alacsonyabb volt a vérnyomásuk, a vércukruk, és rendszeresebben végeztek fizikai aktivitást. Mint tudjuk, ez mind hozzájárul a kedvező szív- érrendszeri kilátásokhoz.

A több csokoládé nagyobb energiabevitelt is jelentett, több zsírt és szénhidrátot, kevesebb fehérjét és alkoholt a táplálékban.

A számítások azt mutatták, hogy azokkal összehasonlítva, akik egyáltalán nem ettek csokoládét, 11 százalékkal volt kisebb a szív- és érrendszeri betegségre a kockázatuk, és 25 százalékkal volt alacsonyabb a halálos kimenetelű kardiovaszkuláris betegség. (És 9 százalékkal volt alacsonyabb a kockázatuk a kórházba kerülésre ezekkel a betegségekkel.)

A gyulladáskeltő fehérje (CRP) szintje azoknál, akik a legtöbb csokoládét ették, 18 százalékkal kisebb kockázatot mutatott.

A legnagyobb csokifogyasztók körében 23 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult a sztrók-kockázat – még ha tekintetbe vettek is más rizikótényezőket.

Mivel ez egy megfigyelésen alapuló kutatás volt, ok-okozati következtetések levonása nem lehetséges. (Azon kívül a kutatók rámutatnak: a kérdőíves felmérés mindig magában hord bizonyos mértékű, az emlékezés megbízhatóságra vonatkozó aggályokat, illetőleg az elfogyasztott adagok alábecslését. Emellett az is igaz lehet, hogy a szív- érrendszeri betegségre hajlamosabbak kevesebb csokoládét esznek mint azok, akik egészségesebbek.)

Mindenesetre, fűzik hozzá: “Az összegzett bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy a nagyobb mértékű csokoládéfogyasztás alacsonyabb kardiovaszkuláris kockázattal van összefüggésben.”

Azt is hozzáteszik, hogy a tejcsokoládét, amit kevésbé egészséges választásnak tartanak, sokkal gyakrabban ették a kutatás résztvevői. A csokoládé kedvező hatását valószínűleg ki kell terjeszteni erre a típusra is.

“Ez arra utalhat, hogy nem csak a flavonoidok, hanem más vegyületek is, lehetséges, hogy a tej összetevői is, mint a kalcium és a zsírsavak is magyarázzák a megfigyelt összefüggést.”

“Nem tűnik úgy, mintha bármiféle bizonyíték lenne arra nézve, hogy kerülni kell a csokoládét annak, aki aggódik a szív- vagy érbetegség kockázata miatt.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/b-eut061215.php

2 hozzászólás a “Együnk csokoládét?”

 1. dhorvat said

  Ez a hír ugye egy vicc? Ha az ember csokoládét eszik, akkor fiatalabb lesz?!

  “Akik több csokoládét fogyasztottak, azok fiatalabbak voltak és alacsonyabb súlyúak, alacsonyabb volt a vérnyomásuk, a vércukruk, és rendszeresebben végeztek fizikai aktivitást.”

  • Suggestor said

   Sajnálom, hogy félreérthetőre sikerült a szöveg: természetesen nem lettek fiatalabbak a résztvevők a kutatás folyamán, hanem eleve fiatalabbak voltak. Fiatalabb életkorban sorolták be őket a kérdőíves kutatásba.
   Természetesen, az alacsonyabb vérnyomás, alacsonyabb súly lehetett a fiatalabb életkor és a rendszeresebb fizikai aktivitás eredménye is – több egyéb, esetleg a csokoládéfogyasztás mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: