Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Azt várjuk az Energiauniótól, hogy csökkenjen az EU fosszilis energia függősége

Posted by Suggestor - 2015. június 17. szerda

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Levegő Munkacsoport sajtóközleménye

Az Európai Bizottság tegyen határozottabb lépéseket annak érdekében, hogy csökkenjen az EU függősége a fosszilis energiahordozóktól, és segítse a megújuló energiákra átállást és az energiatakarékosságot – ezt kérték a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége képviselői Maroš Šefčovičtól, a Bizottság Energiaunióért felelős alelnökétől a mai magyarországi látogatásán.

Šefčovič azzal a céllal tesz körutazást a tagországokban, hogy bemutassa, miként segíthet a Bizottság által javasolt Energiaunió a tagországok energiaproblémáinak megoldásában.

Magyarországnak különös érdeke fűződik ahhoz, hogy az EU csökkentse függőségét a fosszilis energiahordozóktól, hiszen a kőolaj és a földgáz mintegy 80 százalékát importáljuk. Évente közel 2000 milliárd forintot költünk energiaimportra, pedig az energiahatékonyság javításával és hazai megújuló energiaforrások használatának elterjesztésével ennek az összegnek egy jelentős részét a hazai gazdaság fejlesztésére fordíthatnánk. A lakosságnál is több pénz maradna, aminek elköltése szintén nagyrészt a magyar vállalkozások bevételeit növelné. Egyúttal jelentősen csökkenhetne a kitettségünk a világpiaci árak kiszámíthatatlan ingadozásának.

A Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége szerint az Energiauniónak a fosszilis energiahordozóktól való függőség csökkentéséről kell szólnia, így például a gázimport diverzifikálása nem oldja meg a problémát. A két civil szervezet azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy segítsen felszámolni a fosszilis energiahordozóknak nyújtott támogatásokat, amelyek az Európai Unióban évente mintegy 200 milliárd eurót tesznek ki[1] (ez a magyarországi GDP kétszeresének felel meg). Szintén sürgetőnek tartják az energiaadózásról szóló irányelv korszerűsítését – azért is, mert a jelenlegi irányelvben meghatározott minimumadókat kihasználva, egyes tagországok viszonylag alacsony üzemanyagadókat vezettek be, ami a magasabb adókat alkalmazó országoknak (köztük Magyarországnak) komoly bevételkiesést jelent a külföldi tankolások miatt. A Bizottságnak határozottan fel kellene lépnie az energetika terén a környezetileg is káros piactorzító beavatkozások ellen, továbbá annak érdekében, hogy a beruházások előkészítése átláthatóan, a társadalom bevonásával történjen. Amint azt már több tagállam is javasolta, környezetvédelmi vámot szükséges kivetni azokra az importtermékekre, amelyek előállítása magas szén-dioxid-kibocsátással jár.[2] Fontos a szabályozások korszerűsítése is – például a gépjárművek széndioxid-kibocsátására vonatkozó előírások szigorítása[3] – amiben a Bizottságnak jelentős szerepet kell vállalnia.

Maroš Šefčovič válaszában kifejtette: a Bizottság arra törekszik, hogy a tagországok gázvásárlásai minél átláthatóbbak legyenek, így csökkentve kiszolgáltatottságukat. Szorgalmazzák a káros támogatások felszámolását, azonban ez nagyrészt a tagországok hatásköre. Kezdeményezték az energiaadózás kiterjesztését, azonban az megbukott a nemzeti kormányok ellenállásán, így inkább az emisszió-kereskedelmi rendszer továbbfejlesztésében látják a kiutat. Ezt az EU-n kívül is igyekszenek elterjeszteni, így például a szén-dioxid legnagyobb kibocsátója, Kína uniós szakértők segítségével vezeti be a rendszert. A közlekedési kibocsátások csökkentésére a villamosítást és a szabványok szigorítását látják az egyik lehetőségnek.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: