Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kinézhet az ember bizalomgerjesztőbbnek, de rátermettebbnek nem fog

Posted by Suggestor - 2015. június 19. péntek

A New York University pszichológus teamje azt kutatta, mely arcvonások hordozzák a bizalomgerjesztő külsőt, és melyek a képességet, milyen korlátokat és milyen lehetőséget adnak vizuális megjelenésünkhöz, gondolva a netes karrierépítésre vagy egy randevúra a neten való ismerkedés után.

Azt állítják, hogy megváltoztathatjuk arckifejezésünket olyanra, hogy több bizalmat sugározzon, de nem leszünk képesek kompetensebbnek látszani.

“Kutatásunk azt mutatja, hogy az arcvonások, amelyek a megbízhatóságra utalnak, könnyebben változtathatók, míg a képességre, kompetenciára utaló vonások sokkal kevésbé” – magyarázta Jonathan Freeman, a rangidős szerző. “Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy míg bizonyos mértékig befolyásolhatjuk, milyen megbízhatónak látnak mások egy arcképen, a képesség megjelenítésén kevésbé lehet változtatni.”

A különbség azon a tényen alapul, hogy a bizalom megítélése az arc dinamikus izomzatára van alapozva, amin egy kicsit  lehet változtatni. Egy semleges arc derűs  arckifejezéssel megbízhatónak látszik. Egy semleges arc haragos arckifejezéssel – nem éppen megbízhatónak.

Ezzel szemben a kompetencia, képesség észlelése az arc felépítéséből, csontozatából  származik, amin nem tudunk változtatni.

Négy kísérletet végeztek a kutatók: az első alkalmával tíz felnőtt férfiról, akik eltérő etnikumúak voltak, 5-5 fotót mutattak a résztvevőknek. A fotók bemutatták a derűs  (megbízható) arctól a dühös képig (megbízhatatlan) az illetőt.

A kísérlet résztvevői így is találták: minél derültebbnek tűnt az arc, annál megbízhatóbbnak ítélték a személyt, és fordítva: minél dühösebb, annál megbízhatatlanabbnak. A képesség megítélése viszont nem változott az érzelmek szerint.

A második kísérlet megismételte az elsőt, de itt a résztvevők 40, számítógép-generálta arcot láttak, amint lassan ‘átúszik’ a derültből enyhén haragosba. Ugyanaz lett az eredmény, mint az előző kísérletnél.

A harmadik kísérletben megkérdezték a résztvevőket, melyik arcot választanák pénzügyi tanácsadójuknak (megbízhatóság), illetve, melyik arcról feltételeznék, hogy győzni fog a súlyemelő bajnokságon

Pénzügyi tanácsadónak valamelyik pozitív arckifejezésű arcot választották, míg az emocionális kifejezés az arcon egyáltalán nem jött számításba a sikeres súlyemelő kiválasztásánál: inkább bizonyos formájú arcot választottak, szélesebb arcberendezést, amit a korábbi kutatások a fizikai képességekkel és a tesztoszteronnal kapcsoltak össze.

A negyedik kísérletben a kutatók megfordították a helyzetet: most a kísérleti személyeknek kellett összerakniuk egy megbízható és egy kompetens arcot. Ebből kiderült, vizuálisan hogyan képzelnek el egy megbízható pénzügyi tanácsadót és egy tehetséges súlyemelő bajnokot. A kutatóknak ez a technika adott segítséget ahhoz, hogy meghatározzák, az összes lehetséges arckifejezésből melyek azok, amelyek a megítéléshez elvezetnek, anélkül, hogy előre sorra vennék őket.

Innen eredt a derűs vagy dühös arckifejezésre hasonlító ‘megbízhatóságról’ való döntés –  a képzeletbeli pénzügyi tanácsadó választásnál, és a szélesebb arcberendezés mint a fizikai képesség meghatározója a képzeletbeli súlyemelő bajnok esetében.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/nyu-cfw061515.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Kinézhet az ember bizalomgerjesztőbbnek, de rátermettebbnek nem fog”

  1. uniohid said

    Érdekes : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s